92 χρόνια από τη γέννηση του Φιντέλ Κάστρο

Ενενήντα-δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που γεννήθηκε στο Μπιράν της νοτιοανατολικής Κούβας ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλη την επαναστατική του σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία της λατινοαμερικανικής ηπείρου. Γεννημένος στις 13 Αυγούστου του 1926, ο Φιντέλ Κάστρο αποτέλεσε μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος τον 20ο αιώνα.

Όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Κουβανικής Επανάστασης του 1959, ο Φιντέλ ηγήθηκε για 50 περίπου χρόνια της προσπάθειας για την σοσιαλιστική οικοδόμηση στο μικρό και ηρωϊκό νησί της Καραϊβικής. Υπηρέτησε το λαό της Κούβας από τη θέση του Προέδρου της κυβέρνησης, αλλά και ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθοδηγώντας την πάλη για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, κάτω από δύσκολες συνθήκες σκληρής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες το 1989 – 1991.

Ο Φιντέλ Κάστρο προσέγγισε το μαρξισμό-λενινισμό στην πράξη, υπήρξε κομμουνιστής στα έργα και όχι στα λόγια. Ταυτίστηκε με την επαναστατική πρακτική, την διαλεκτικά αλληλένδετη με τη μαρξιστική επαναστατική θεωρία, επιτυγχάνοντας, μαζί με τους συντρόφους του και τον κουβανικό λαό, την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου.

Οι σπουδαίες κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης σε μια σειρά τομείς, από την δημόσια και δωρεάν Υγεία μέχρι την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, αποτελούν απτά παραδείγματα της σπουδαίας κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Φιντέλ Κάστρο. Το παράδειγμα του θα συνεχίζει να φωτίζει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες στην Κούβα, τη Λατινική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελώντας φάρο στην πάλη για την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την επικράτηση του Σοσιαλισμού.