Η Ελλάδα αγοράζει τα ισραηλινά drones που σκότωσαν τέσσερα παιδιά στη Γάζα

Τα τέσσερα παιδιά που δολοφονήθηκαν το 2014 σε παραλία της Γάζας, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, χτυπήθηκαν από οπλισμένα drones τύπου Heron, αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση The Intercept, επικαλούμενη αναφορές της ισραηλινής στρατονομίας.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης Ρόμπερτ ΜακΚέι «ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ δεν θέλει να γίνει γνωστό ότι τα drones χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν παιδιά Παλαιστινίων είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην πωλήσεις μη επανδρωμένων ισραηλινών αεροσκαφών σε ξένες χώρες».

Σύμφωνα με την έγκριτη επιθεώρηση οπλικών συστημάτων Janes, η Ελλάδα προχώρησε σε αγορά (αρχικά μέσω leasing) ισραηλινών drones τύπου Heron, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, χωρίς όμως τον οπλισμό. Παρόλα αυτά, όπως αποκάλυπτε από το 2015 το The Real News Network «πρόκειται για drones που έχουν δοκιμαστεί πειραματικά σε Παλαιστίνιους». Όπως εξηγούσε ο αναλυτής Σίρ Χέβερ «τα drones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο αλλά και εναντίον Ελλήνων πολιτών» που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης.