Πέθανε ο ισραηλινός δημοσιογράφος Ουρί Αβνερί, φωνή ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 94 χρόνων στο Τελ Αβίβ ο ισραηλινός δημοσιογράφος Ουρί Αβνερί, κεντρική φιγούρα του κινήματος για την ειρήνη στην Παλαιστίνη ο οποίος είχε δεχθεί σφοδρότατη επίθεση την δεκαετία ’80 επειδή είχε συναντήσει πρώτος εκείνος τον Γιάσερ Αραφάτ για να του πάρει συνέντευξη.

Μεγάλη φωνή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, αποφασισμένος νομικός στη δημιουργία του κράτους των Παλαιστινίων, ο Ουρί Αβνερί είχε προκαλέσει θύελλα υποδεχόμενος τον Ιούλιο του 1982 για την πρώτη του συνέντευξη τον Γιάσερ Αραφάτ στην ισραηλινή εφημερίδα Haolam Haze της οποίας ήταν επικεφαλής.

Την εποχή εκείνη ο Αραφάτ θεωρείτο νούμερο ένα εχθρός του Ισραήλ. Η συνέντευξη έγινε στο Βηρυτό η οποία τελούσε υπό ισραηλινή κατοχή και διήρκεσε δύο ώρες. Οπως έγραψε μετά ο Αβνερί, ο Αραφάτ «ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δυνατότητα της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Το ίδιο βράδι η συνέντευξη μεταδόθηκε στην ισραηλινή τηλεόραση και ο Αβνερί ανακρίθηκε από την αστυνομία αλλά τελικά δεν αντιμετώπισε καμμία κατηγορία.

Γεννήθηκε το 1923 στην Γερμανία με το όνομα Χέλμουτ Όστερμαν, το οποίο αργότερα άλλαξε σε Ουρί Αβνερί. Το 1933 μεταναστεύει στην Παλαιστίνη μετά την άνοδο στη εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ. Για σύντομο χρονικό διάστημα ήταν μέλος μίας παράνομης ένοπλης ομάδας που μαχόταν κατά της βρετανικής κυριαρχίας ενώ το 1948 μετά τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ κατατάσσεται στον ισραηλινό στρατό.

Το 1950 ιδρύει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Haolam Haze» (Αυτός ο κόσμος) στη οποία κριτικάρει τους ισραηλινούς θεσμούς. Αμέσως γίνεται στόχος λογοκρισίας και προσωπικών επιθέσεων. Το 1955 πραγματοποιείται επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας του, μοναδική επίθεση εκείνη την εποχή η οποία δεν έφερε την σφραγίδα ενός κόμματος.

Ακτιβιστής και υπέρμαχος της συνύπαρξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το 1965 εκλέγεται στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για δέκα χρόνια. Πολυγραφότατος συγγραφέας έγραψε δεκάδες βιβλία και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τη μνήμη του «ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη και τη δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους» χαιρέτισε το Ra’am, (Ενωμένη Αραβική Λίστα) το κόμμα που εκπροσωπεί τη μειοψηφία των Αράβων στο Ισραήλ.