Έκκληση για νεαρό πρόσφυγα που κινδυνεύει με απέλαση

Έκκληση στην αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου προκειμένου να μεριμνήσει ώστε να μην απελαθεί, τουλάχιστον μέχρις ότου ασκήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, ένας νεαρός Ιρακινός πρόσφυγας, που ζει στη Ρόδο απ’ το περασμένο καλοκαίρι, απευθύνουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σε επιστολή τους προς τον αστυνομικό διευθυντή, σημειώνουν ότι ο M.A.K., ο οποίος βρίσκεται στα κρατητήρια του νησιού μετά την απόρριψη της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, κινδυνεύει να απελαθεί άμεσα την ώρα που ο ίδιος εκφράζει φόβο για τη ζωή και την ασφάλειά του λόγω ενόπλων συγκρούσεων στην πατρίδα του.

Τονίζουν ακόμη ότι πρόκειται για ένα νεαρό ο οποίος έχει αποδείξει πως θέλει να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και αγορά εργασίας, αφού παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και έχει ήδη λάβει αριθμό μητρώου ασφάλισης και εφορίας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά

Από την προηγούμενη Τετάρτη (8/8/2018) βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου ο Μ.Α.Κ,, πρόσφυγας από το Ιράκ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της αίτησής του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο κ. Α.Κ., ο οποίος διέφυγε από το Ιράκ από φόβο για τη ζωή και την ασφάλειά του λόγω ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή (όπως ο ίδιος μας έχει διαβεβαιώσει), διαμένει στη Ρόδο από τον Ιούνιο του 2017 και έχει παρακολουθήσει τακτικά τα εβδομαδιαία μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, τα οποία προσφέρονται (σε εθελοντική βάση) από το Εργαστήριο Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ενήλικες πρόσφυγες (ΒΛ. ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ).

Μάλιστα, μας έκανε εντύπωση που η Β’θμια Επιτροπή Ασύλου δεν έλαβε υπόψη της τη συμμετοχή του κυρίου Α.Κ. στα μαθήματα Ελληνικών, κάτι που θα πιστοποιούσε τη βούληση εκ μέρους του να αποκτήσει «επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού», άρα και να ενταχθεί ευκολότερα στην Ελληνική κοινωνία, κάτι άλλωστε που είναι βασική προϋπόθεση απόκτησης του καθεστώτος και χορήγησης «άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος» σε πολίτες τρίτων χωρών (βλ. άρ. 90, παρ. 2 του Ν. 4251/2014). Επίσης, δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη τις άοκνες προσπάθειές του να ενταχθεί άμεσα στην αγορά εργασίας της Ρόδου (μας έχει επιδείξει τεκμήρια ότι έχει λάβει Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. και Α.Μ.Α. του Ι.Κ.Α.), κάτι που λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας δεν έχει καταφέρει μέχρις στιγμής.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι, όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 3907/2011, «Οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια, [….]. Στην περίπτωση έκδοσης της ανωτέρω άδειας διαμονής, δεν εκδίδεται απόφαση επιστροφής. Εφόσον η απόφαση επιστροφής έχει ήδη εκδοθεί, τότε αυτή ανακαλείται ή αναστέλλεται για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια ισχύος της ανωτέρω άδειας».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ. 2 του ίδιου νόμου, «Οι αρμόδιες για την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής αστυνομικές αρχές μπορούν, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να αναβάλουν την απομάκρυνση, για εύλογο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης και ιδίως: α) τη φυσική ή διανοητική κατάσταση του υπηκόου τρίτης χώρας […]». Φρονούμε, με βάση και όσα μας είχε εκμυστηρευθεί στη διάρκεια των μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας στο Π. Αιγαίου, ότι ο κύριος Al Koraeshe βρίσκεται σε έντονο στρες αυτή την περίοδο και διακατέχεται από φόβο ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του μόλις επιστρέψει στον πρότερο τόπο διαμονής του. Περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω και των ιδιαίτερα προσωπικών δεδομένων που αφορούν στα περιστατικά αυτά, δεν διαθέτουμε, αλλά εμπιστευόμαστε ένα τόσο ευάλωτο άτομο, το οποίο διάνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσα από αντίξοες συνθήκες, και με πολύ μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, για να μπορέσει να βρεθεί σε ένα περιβάλλον ασφάλειας & αξιοπρέπειας.

Κύριε Διευθυντά, με βάση τα παραπάνω, σας απευθύνουμε έκκληση είτε για την αναστολή εκτέλεσης της επιστροφής του Μ.Α.Κ. στο Ιράκ (βλ. άρ. 28, παρ. 2, Ν. 3907/2011), είτε για την αναβολή απομάκρυνσής του (άρ. 24, παρ. 2, Ν. 3907/2011), μέχρι τουλάχιστον να μπορέσει να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που του προσφέρει το Δικονομικό μας σύστημα για ακύρωση της απόφασης της Β’θμιας Επιτροπής Ασύλου και επανεξέταση του αιτήματός του για παροχή ασύλου στη χώρα μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Μ.Α.Κ. και επιθυμούμε να τον δούμε και πάλι ελεύθερο να έρχεται στα μαθήματά μας και στις δραστηριότητές μας. Είναι κρίμα να σταματήσει η ελεύθερη ζωή με τέτοιο τρόπο σε αυτό τον νέο άνθρωπο. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε, και σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε και διαζώσης τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση

Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου – Διευθύντρια Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου – Αναπλ. Διευθύντρια Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Διονύσης Γουβιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΕΣ  – Επιστ. συνεργάτης Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Μαριάνθη Οικονομάκου, Συμβασιούχος Διδάσκουσα ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου – Επιστ. συνεργάτρια Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Δημήτρης Κόκκινος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου – Επιστ. συνεργάτης Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Τσαμπίκα Μακρογιάννη, Εκπαιδευτικός ΠΕ – Επιστ. συνεργάτρια Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

Φώτης Κατσιγιάννης, Απόφοιτος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) Παν. Αιγαίου – Επιστ. συνεργάτης Εργαστηρίου Γλώσσας-Λογοτεχνίας-Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Παν. Αιγαίου.

efsyn.gr