Η ΕΕ θα συνεχίσει να αναζητά λύση στο πρόβλημα της υποδοχής των μεταναστών

Βρυξέλλες, 24 Αυγούστου -RIA Novosti. Οι συμμετέχοντες της άτυπης συνεδρίασης για τη μετανάστευση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή δεν πήραν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά επιβεβαίωσαν ότι ο συνολικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την επιστροφή των μεταναστών, ανέφερε στο  RIA Novosti  πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε άτυπη συνεδρίαση της Σέρπα (εμπιστευμένοι  των ηγετών) από 12 χώρες της ΕΕ για να συζητήσουν τα προβλήματα αποβίβασης  και υποδοχής των  μεταναστών από την  θάλασσα. Νωρίτερα μια άλλη διπλωματική πηγή  στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δεν βρέθηκε λύση στην κατάσταση των μεταναστών στο Ιταλικό πλοίο Diciotti, λόγω του οποίου η Ιταλία επιτέθηκε  με την κριτική της στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς να προχωρήσουμε το συνεχιζόμενο έργο για τις αειφόρους  ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα της αποβίβασης  στην ΕΕ ( των μεταναστών )… Αυτή δεν είναι μια συνάντηση στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ήταν μια συνάντηση που οργανώθηκε από την Επιτροπή για να συγκεντρώσει ιδέες και να συμβάλει στις συνεχιζόμενες εργασίες για την εφαρμογή μιας πιο προβλέψιμης, βιώσιμης και συνεργατικής προσέγγισης της αποβίβασης , καθώς και της κατανομής των ευθυνών «, ανέφερε η πηγή σε γραπτή απάντηση στο αίτημα παροχής πληροφοριών.

Σύμφωνα με την  ίδια, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
«Θα πρέπει να προωθήσουμε  περαιτέρω τη μεταρρύθμιση του πανευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της άμβλυνσης των επιπτώσεων της δευτερογενούς μετανάστευσης και τυχόν δυνητικών παραγόντων που δημιουργούν ελκυστικό αποτέλεσμα. Ως κοινό στόχο, έχουμε επίσης επιβεβαιώσει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής «, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την  ίδια, στην  συνάντηση συζητήθηκε επίσης «η ανάγκη για μια κοινή και γρήγορη λύση για τους μετανάστες στο κατάστρωμα Diciotti, καθώς και για εκείνους που πρόσφατα αποβιβάστηκαν  στην Ισπανία και τη Μάλτα.»

«Είναι πλέον απαραίτητο να συνεχιστεί η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή  θα συνεχίσει να προωθεί όλες τις επαφές και τις συζητήσεις «, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο για τη δημιουργία «κέντρων ελέγχου» για τη συνεργασία με μετανάστες στην Ευρώπη και «πλατφόρμες για αποβίβαση» διασωθέντων  μετανανστών  στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν για την εκπόνηση αυτών των αποφάσεων τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στο στάδιο της διάσκεψης κορυφής αναγνωρίστηκε ότι η δευτερογενής μετανάστευση εντός της ΕΕ θέτει κινδύνους για τη ρύθμιση του χώρου Σένγκεν και καλεί τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για την εξουδετέρωση τέτοιων μετακινήσεων μεταναστών εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων. Το συμφωνηθέν έγγραφο περιελάμβανε ενίσχυση των μέτρων για τον περιορισμό της εισόδου λαθρομεταναστών, την καταπολέμηση των διοργανωτών κυκλοφορίας, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων για τους μετανάστες και την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες από τις οποίες έφυγαν.

https://ria.ru