Συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη κατά την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των «Μητερών του Σαββάτου»

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη 700η εβδομάδα της δράσης «Οι μητέρες του Σαββάτου», μία δράση μέσω της οποίας μητέρες και συγγενείς θυμάτων εξαφανίσεων από κρατικές δυνάμεις, ζητούν δικαιοσύνη για τους αγαπημένους τους στην κεντρική πλατεία Γκαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης κάθε Σάββατο.

Οι μητέρες συγκεντρώνονταν παραδοσιακά στο Πλατεία Γαλατασαράι για την εβδομαδιαία καθιστική τους δράση, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Οι Μητέρες του Σαββάτου», κρατώντας κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα στα χέρια τους, φωτογραφίες των εξαφανισμένων συγγενών τους καθώς και πανό που απαιτούσαν δικαιοσύνη.

Έχοντας ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης την απέκλεισε και δεν επέτρεψε στις μητέρες να έχουν πρόσβαση στην πλατεία.

Εν μέσω πολιορκίας από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας από το Πολιτιστικό Κέντρο Yapı Kredi, απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών.

Δηλώνοντας ότι η πρόσβαση στην πλατεία Γκαλατασαράι δεν θα επιτρέπεται, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δράση απαγορεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μέλη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) που συνόδευαν τις μητέρες και επέμεναν να εισέλθουν στην πλατεία, δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία. Αρκετοί άνθρωποι δέχθηκαν χτυπήματα και σύρθηκαν ακόμη και στο έδαφος.

11 άτομα συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας. Η τελευταία προσπάθησε ακόμη να συλλάβει τη Besna Tosun (ΣΜ: κόρη του Fehmi Tosun, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το 1995, ενώ ήταν υπό κράτηση) και τη μητέρα του Hasan Ocak, Emine Ocak, αλλά και οι δύο απελευθερώθηκαν μετά από αντιδράσεις (ΣΜ: ο Hasan Ocak είχε συμμετάσχει στην εξέγερση στην περιοχή Γκάζι το 1995. Απήχθη από την αστυνομία στις 21 Μαρτίου. Πέντε μέρες αργότερα, και αφού είχε υποστεί σοβαρά βασανιστήρια, δολοφονήθηκε στραγγαλιζόμενος με σύρμα. Ήταν από τους πρώτους στο μακρύ κατάλογο των ατόμων που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση. Η μητέρα του, Emine, που πρωτοστατεί στη δράση των «Μητερών του Σαββάτου» , εικάζεται ότι είναι πάνω από 80 χρονών).

Η Besna Tosun δήλωσε: «Ερχόμαστε στην πλατεία εδώ και 23 χρόνια. Ψάχνω για τον πατέρα μου σε αυτή την πλατεία. Αυτή η πλατεία είναι δική μας.»

Ένας άλλος συγγενής αγνοουμένου είπε: «Αυτή η πλατεία είναι ο καθρέφτης σας, κοιτάξτε αυτή την πλατεία καλά.»

Μια άλλη μητέρα είπε: «Μας έχετε σκοτώσει. Τώρα μας διώχνετε από εδώ. Το κράτος που μας το έκανε αυτό, θα σας κάνει αύριο το ίδιο.»

Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Sezgin Tanrıkulu, διαμαρτυρήθηκε για την επίθεση της αστυνομίας, λέγοντας: «Αυτή είναι η σκληρότητα.»

 

 Μέχρι να δημοσιευτεί το παρόν άρθρο, ο αριθμός των συλληφθέντων είχε ανέβει στους 47..