Δίωξη στρατιωτικών για γενοκτονία στη Μιανμάρ ζητά επιτροπή του ΟΗΕ

Βασιζόμενη στα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγει για τις βιαιότητες στη Μιανμάρ εις βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ηγετικά στελέχη του στρατού της χώρας πρέπει να διωχθούν για γενοκτονία. Μεταξύ των εγκλημάτων που διαπιστώνει είναι: ομαδικοί βιασμοί, δολοφονίες παιδιών, πυρπόληση χωριών, καταναγκαστική εργασία.

Η τριμελής επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, που οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο γειτονικό Μπανγκλαντές, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες μαρτυρίες και συνεντεύξεις με τα θύματα, φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, καθώς και άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, στη Μιανμάρ έχουν καταγραφεί εγκλήματα όπως ομαδικοί βιασμοί, καταναγκαστική εργασία και σκλαβιά, πυρπόληση εκατοντάδων χωριών, δολοφονίες αμάχων και παιδιών, ακόμη και μπροστά στα μάτια των γονιών τους.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ αρνήθηκε την πρόσβαση της επιτροπής στους τόπους όπου καταγράφηκαν τα εγκλήματα αυτά, ενώ μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να σχολιάσει τα ευρήματά της.

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ, μέλη του οποίου παρακολουθούν την κατάσταση στη Μιανμάρ πολλούς μήνες, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει με βίαιο τρόπο, ωστόσο σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να υπολογίσουν τον πραγματικό αριθμό, διότι δεν μπόρεσαν να κάνουν επιτόπια έρευνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ πρέπει να εκτεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή έστω σε κάποιο ειδικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αρνηθεί κάθε συνεργασία με το ΔΠΔ, του οποίου δεν είναι μέλος, ενώ η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και με δικαίωμα βέτο, εμφανίζεται διστακτική να καταδικάσει την κυβέρνηση της Μιανμάρ εν μέσω κρίσης.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, παρατηρητές των οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οι ΗΠΑ συχνά έχουν μιλήσει για «εθνοκάθαρση» στη Μιανμάρ, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που έγινε τόσο μεγάλη έρευνα για τα πραγματικά περιστατικά στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ δεν χρησιμοποιεί πολύ εύκολα τον όρο «γενοκτονία», ωστόσο τα ευρήματα της επιτροπής δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα τα οποία μπορούν να τον περιγράψουν, όπως είχε συμβεί στη Ρουάντα και τη Βοσνία στο παρελθόν.

Η έκθεση της επιτροπής τονίζει ότι «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κρατίδιο Ρακίνε στη Μιανμάρ, και ο τρόπος που διαπράχθηκαν, είναι όμοια σε σοβαρότητα, περιεχόμενο και οπτική με ανάλογα εγκλήματα που έδειξαν πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Και εξηγούν ότι αυτά τα στοιχεία είναι η σκληρότητα των εγκλημάτων, η ρητορική μίσους που χρησιμοποιήθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία και τους δράστες, οι πολιτικές αποκλεισμού των Ροχίνγκια, η πολιτική καταπίεσης και το επίπεδο οργάνωσης του σχεδίου καταστροφής.

Ως υπεύθυνο για τα εγκλήματα αυτά, που θα πρέπει να διωχθεί, η επιτροπή κατονομάζει τον αρχηγό του στρατού Μιν Αούνγκ Λάιν.

Επίσης, προτείνει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, ενώ τονίζει ότι πρέπει να εξεταστεί και ο ρόλος του Οργανισμού από το 2011 ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση και αν ενδεχομένως μπορούσε να την προλάβει.

Τέλος, αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην πρόεδρο της χώρας, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι -που έχει βραβευτεί και με Νόμπελ Ειρήνης-, γιατί δεν χρησιμοποίησε τη θέση της για να εμποδίσει τα γεγονότα στη Ρακίνε.

efsyn.gr