Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται παγιδευμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη

Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και πρώτων βοηθειών καταγγέλλουν ότι οι αρχές της Λιβύης έχουν εγκαταλείψει χωρίς φαγητό και νερό εκατοντάδες μετανάστες σε κέντρα κράτησης στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους στο πρακτορείο Reuters, οι φρουροί εγκατέλειψαν τα κέντρα κράτησης λόγω των συγκρούσεων που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στην Τρίπολη εναντίων αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες μετανάστες έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς φαγητό και νερό σε κρατικό κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς φρουροί εγκατέλειψαν το πόστο τους λόγω των συγκρούσεων που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες με αντίπαλες ομάδες ενόπλων, όπως δήλωσαν την Τετάρτη εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και πρώτων βοηθειών.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για περίπου 400 άτομα στο κέντρο κράτησης Ain Zara, το οποίο διευθύνεται από την κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ. «Υπάρχουν περίπου 400 άτομα κλειδωμένα στο κέντρο κράτησης του Ain Zara, μεταξύ των οποίων 200 άνδρες και 200 ​​γυναίκες και 20 παιδιά κάτω των πέντε ετών χωρίς φαγητό και νερό», δήλωσε ο εργαζόμενος τονίζοντας ότι «οι φρουροί του κέντρου έχουν εγκαταλείψει το κέντρο για τις τρέχουσες συγκρούσεις στην πόλη».

Στην Τρίπολη από το Σαββατοκύριακο διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ομάδων για την εξουσία και τους κρατικού πόρους. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός στη χώρα της Βόρειας Αφρικής από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, όπως αναφέρει το Reuters.

Άλλη πηγή του πρακτορείου ανέφερε ότι περίπου 1.500 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε τρία κέντρα κράτησης. Μερικοί έχουν αποδράσει από αυτά, ενώ άλλη έχουν μεταφερθεί σε πιο ασφαλή κέντρα.