Τιμή και μνήμη για τον αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, το «Πατριωτικό Μέτωπο» (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον χώρο της έκθεσης. Τρεις μέρες αργότερα, ξημερώματα της 4ης προς 5η Σεπτεμβρίου 1967, η γιάφκα της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα καταιγιστικά πυρά πάνοπλων ασφαλιτών.

Ο αιμόφυρτος Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται στο σημείο όπου έπεσε ο Χαλκίδης και βασανίζεται άγρια μαζί με τον αείμνηστο Γρ. Παντή.

Η αστυνομία της χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό πολιτικό έγκλημα σαν «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Οι αγωνιστές του ΠΑΜ, όμως, ήταν άοπλοι. Η χούντα παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, ενώ τον Μάιο του 1980 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθωώνει τους δολοφόνους του, πλην του αρχιβασανιστή μοίραρχου Τετραδάκου.

Επρεπε να περάσουν 41 χρόνια από τότε που έγινε το φονικό ώστε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την ομόφωνη ετυμηγορία του να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, απορρίπτοντας τη μήνυση του βασανιστή Αντώνη Λεπενιώτη κατά του Νάντη Χατζηγιάννη για «συκοφαντική δυσφήμηση». Επρεπε να περάσουν 41 χρόνια, ώστε ο Λεπενιώτης, μπροστά στο «κατηγορώ» των θυμάτων του, να ομολογήσει πως ο Γιάννης Χαλκίδης δολοφονήθηκε από την ομάδα των ασφαλιτών στην οποία συμμετείχε.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), όπως κάθε χρόνο, και φέτος τιμά τη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, τον οποίο εκτέλεσαν εν ψυχρώ όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και πέρασε σχεδόν μισός αιώνας για να βρει δικαίωση.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 2/9, στις 11.00 στην πλατεία Αμπελοκήπων (Αγαλμα Μάνας του Λαού) του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και την Τετάρτη 5/9, στις 19.00, στον τόπο της θυσίας του Χαλκίδη, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 164Α (στο πεζοδρόμιο της οποίας δολοφονήθηκες εξ επαφής ο Χαλκίδης και που το μεγαλύτερο μέρος της μετονομάστηκε σε «οδό Γιάννη Χαλκίδη» το 2014) καλούνται οι συναγωνιστές/τριές του-μέλη του ΣΦΕΑ να παρευρεθούν και σαν ελάχιστο χρέος τιμής να καταθέσουν ένα γαρίφαλο.

efsyn.gr