ΗΠΑ: Σταματούν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Παλαιστινίων δημιούργησε η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάςκαταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «θρασεία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και μια περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναουέρτ δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και οι δημοσιονομικές πρακτικές του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) το μετέτρεψαν σε μια «ανεπανόρθωτα προβληματική υπηρεσία».

«Η κυβέρνηση εξέτασε προσεκτικά το ζήτημα και αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε επιπρόσθετες συνεισφορές στην UNRWA», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωση.

Η Ναουέρτ σημείωσε ότι η «ατελείωτη και εκθετικά αυξανόμενη κοινότητα των δικαιούχων που επιλέγει η υπηρεσία απλά είναι μη βιώσιμη και βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης για πολλά χρόνια».

Η τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανακατευθύνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας «σε προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού».

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες διατύπωσε «τη βαθιά λύση και απογοήτευση της υπηρεσίας» για την απόφαση, η οποία, όπως είπε, προκαλεί έκπληξη με δεδομένο το γεγονός ότι μια συμφωνία αμερικανικής χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο αναγνώριζε την επιτυχημένη διαχείριση από την UNRWA.

«Απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κριτική ότι τα σχολεία, τα ιατρικά κέντα και τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας της UNRWA είναι ‘ανεπανόρθωτα προβληματικά’», πρόσθεσε ο Γκάνες με σειρά αναρτήσεων του στο twitter.

Yπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει εδώ και λίγο καιρό την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν 365 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έργα το 2017, αλλά μόλις 60 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

«Ένα τέτοιο τιμωρητικό μέτρο δεν θα κατορθώσει να αλλάξει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον ρόλο στη περιοχή και ότι δεν αποτελούν μέρος της λύσης», τόνισε στο Ρόιτερς ο Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, εκπρόσωπος του Αμπάς.

«Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να διαλύσει την UNRWA», σημείωσε.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε επίσης την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντας την μια «σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα αυξήσει τη χρηματοδότησή του στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς η χρηματοδοτική κρίση τροφοδοτεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας.

Με ανακοίνωση του εκπρόσωπου του την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «ζήτησε από άλλες χώρες να βοηθήσουν να καλυφθεί το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό, ώστε η UNRWA να μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί τη ζωτικής σημασίας βοήθεια, καθώς και ένα αίσθημα ελπίδας σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσµού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik, dpa