Το δράμα στη Μόρια δεν θα αλλάξει

Καταυλισμός προσφύγων / μεταναστών στη Μόρια

Οριστικά στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, την πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο ΚΥΤ της Μόριας.

Απαντώντας στην από 28-8-2018 επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, στην οποία ο δήμαρχος μεταξύ άλλων υπενθύμιζε σχετική δέσμευση του πρώτου για μείωση των διαμενόντων στη Μόρια σε αριθμό περί τις 3.500 -όση και η δυναμικότητα του ΚΥΤ-, αντί των 10.000 που διαμένουν σήμερα, ο υπουργός προβάλλει ως δικαιολογία τις αφίξεις που μεσολάβησαν από τότε και οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, «άγγιξαν» τις 5.500 χιλιάδες, όταν το ίδιο διάστημα από τον Μάιο έως σήμερα αποχώρησαν 3.950 άνθρωποι.

Οι νέες αφίξεις, βέβαια, ήταν αναμενόμενες και εις γνώσιν του υπουργού, όταν έδινε τη σχετική υπόσχεση…

«Πραγματικά η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας είναι πολύ δύσκολη, έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως, ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμισι χρόνια, οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Ετσι γίνεται δύσκολη η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα, από 1ης Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες, που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως, επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Ομως, την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Οπως καλά γνωρίζετε, εξαρτιόμαστε από τις ροές, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στις 3 διαστάσεις του (εξωτερική – σύνορα – εντός Ε.Ε.)», σημειώνει στην επιστολή του ο υπουργός.

Αυξημένη αστυνόμευση

Παράλληλα, αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα που είχε θίξει η επιστολή Γαληνού, ο υπουργός σημειώνει την αύξηση της αστυνόμευσης στο ΚΥΤ, την απόδοση των αποζημιώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ παραδέχεται την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του ΚΥΤ, «κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως «ο προσανατολισμός μας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας ή στα σχέδιά μας η δημιουργία νέου ΚΥΤ».

efsyn.gr