Αλλες δύο απολύσεις στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση

ΜΕΤΑδραση

Την αιφνιδιαστική απόλυση δύο εργαζομένων στο Τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καταγγέλλει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως καταχρηστική και εκδικητική.

Δεν είχαν λίγες μέρες που είχαν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια και μόλις λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το ωράριό τους, οι δύο εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν το χαρτί της απόλυσής τους.

«Ο μηχανισμός των εργασιακών σχέσεων στις ΜΚΟ είναι πολύ ιδιόμορφος. Δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ο καταχρηστικός χαρακτήρας της απόλυσης, γιατί όταν χτυπάνε ένα μέλος του Σωματείου δεν το κάνουν ποτέ ανοιχτά. Από τότε που δικαιώθηκε η συνάδελφος για παραβιάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας (σ.σ. “Δικαστική απόφαση δικαιώνει εργαζόμενη στη ΜΕΤΑδραση”, “Εφ.Συν.”, 17/07/2018) έχει ξεκινήσει ένας επικοινωνιακός πόλεμος με τη ΜΕΤΑδραση και το ΣΒΕΜΚΟ. Εγώ συμμετείχα σε απεργία του κλάδου και έχω γράψει κείμενα για τις εργασιακές συνθήκες στην οργάνωση. Η διοίκηση το γνώριζε. Φυσικά δεν είναι τυχαία η απόλυσή μου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε διεκδίκηση, να προλάβουν τις αντιδράσεις και να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους με τη λογική “είτε συμμορφώνεστε είτε απολύεστε”» λέει ο Β., τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Η θέση του Σωματείου

Από σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ πληροφορούμαστε ότι η διοίκηση της ΜΚΟ απέστειλε επιστολή στους εργαζόμενους του Τμήματος με την οποία επιβεβαίωνε την πρόθεσή της για περαιτέρω απολύσεις, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα προχωρήσει άμεσα στη λύση των συμβάσεων εργασίας άλλων τριών εργαζομένων.

«Η διοίκηση δεν απάντησε σε καμία από τις διεκδικήσεις μας, αλλά αντίθετα υπερασπίστηκε τη στάση της παρουσιάζοντας τις απολύσεις οριακά ως προσωπική της νίκη απέναντι στους χρηματοδότες. Με λίγα λόγια, μας ανακοίνωσε πως δεν φέρει καμία υποχρέωση για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, που εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου, εξυπηρετώντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του τμήματος, γεγονός που δεν μας ξαφνιάζει, αφού αποτελεί πάγια τακτική των ΜΚΟ-επιχειρήσεων και του κράτους να υιοθετούν και να επιβάλλουν την επισφάλεια, την αναλωσιμότητα και την ευελιξία των εργαζομένων, αδιαφορώντας παράλληλα για το προϊόν της εργασίας που παράγουμε και το οποίο υποτίθεται πως υπερασπίζονται. Επιπλέον, η διοίκηση εξέφρασε την αδιαφορία της για οποιονδήποτε σχεδιασμό απορρόφησης των εργαζομένων και απέδωσε τη σχετική ευθύνη στους χρηματοδότες και το κράτος, ανακοινώνοντας πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων τους επόμενους μήνες» διαβάζουμε στην ίδια ανακοίνωση.

Το ΣΒΕΜΚΟ έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (09.00 – 13.00) την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων των δύο εργαζομένων, την ακύρωση των επικείμενων απολύσεων καθώς και την άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του Τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

 Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη ΜΚΟ, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.