Η γλυφοσάτη σκότωσε τελικά στα 53 του τον άνθρωπο που ήταν ζωντανή απόδειξη της τοξικότητάς της

Ο Φαμπιάν Τομάσι υπήρξε επί μια δεκαετία σύμβολο του αγώνα κατά της γλυφοσάτης στην Αργεντινή, όπου εργάστηκε για χρόνια γεμίζοντας με ζιζανιοκτόνα τις δεξαμενές ψεκαστικών αεροπλάνων.
Πέθανε προχτες τη νύχτα  σε ηλικία 53 ετών από «τοξική πολυπνευμονοπάθεια».«Κατάφεραν να τον σκοτώσουν.

Ο Φαμπιάν ήταν άρρωστος περισσότερο από δέκα χρόνια. Εμπόδιζε τον εαυτό του να πεθάνει για να μπορεί να καταγγέλλει την γενοκτονική αγροτική πολιτική που τον δολοφονούσε αργά και σταθερά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεντάρντο Αβίλα, μέλος του Δικτύου γιατρών στα αγροτικά χωριά της Αργεντινής.

Ο Φαμπιάν Τομάσι δεν είχε πλέον παρά λίγο δέρμα στο κορμι του και είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αφύπνιση των συνειδήσεων για τους κινδύνους των ζιζαντιοκτόνων

(Για τη γλυφοσάτη μπορείτε να διαβάσετε και δικο μας ρεπορτάζ αλά και τη σχετική ανάρτηση του Ρουβίκωνα Σημειωτέον ότι το σκεύασμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και η ΕΕ του έδωσε άδεια για άλλα πέντε χρόνια, παρότι η εταιρεία καταδικάστηκε για πρόκληση κακοήθειας σε αμερικανό αγρότη ο οποίος δικαιώθηκε δικαστικά. Η δε άδεια δόθηκε διοτι ουσιαστικά η εταιρεία παραγωγής εξαγοράστηκε απο την γερμανικ;vn συμφερόντων Bayer)Ο Τομάσι άρχισε το 2005 να εργάζεται σε μια επιχείρηση της επαρχίας Έντρε Ρίος (στα κεντροανατολικά της Αργεντινής), όπου του είχε ανατεθεί να γεμίζει με ζιζανιοκτόνα τις δεξαμενές των ψεκαστικών αεροπλάνων. Είχε εξηγήσει ότι χειριζόταν μπιτόνια τοξικών προϊόντων χωρίς προστασία, καθώς κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της γλυφοσάτης, η οποία κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων».

Μερικούς μήνες προτού πεθάνει, ο Φαμπιάν Τομάσι είχε μιλήσει στο AFP. Για εκείνον, η γλυφοσάτη ήταν «μια τρομερή απάτη, μια παγίδα που μας έστησαν πολύ ισχυροί άνθρωποι. Δεν θα απομείνει κανείς. Όλα τα εδάφη που έχουμε δεν θα φθάσουν για να θάψουμε τους νεκρούς», είχε προσθέσει.

Λόγω της ασθένειάς του δεν μπορούσε πλέον να τρώει στερεά τροφή, περπατούσε με δυσκολία γιατί είχε χάσει όλη τη μυική του μάζα, ακόμα και οι κινήσεις των χεριών του ήταν περιορισμένες.

Καθώς δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί, τον φρόντιζε η 80χρονη μητέρα του