Γ.Πλειός: Τα fake news καταπολεμούνται με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών στην πολιτική

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κος Γιώργος Πλειός, μιλώντας στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» με αφορμή τις ψευδείς ειδήσεις, εξηγεί τον ρόλο και τις επιπτώσεις των ψευδών και ψευδεπίγραφων ειδήσεων στον κοινωνικό ιστό.

  • Ο όρος fake news, χρησιμοποιείται ευρέως στη δημοσιογραφική και πολιτική ορολογία, συχνά για να χαρακτηρισθεί ως ψευδής μια είδηση ή ένα σχόλιο, χρησιμοποιείται δηλαδή με την αρνητική σημασία του όρου προπαγάνδα. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Fake news υπάρχουν από την αρχή της εμφάνισης των ενημερωτικών ΜΜΕ. Είναι ειδήσεις που περιγράφουν γεγονότα ή ψήγματά τους με τρόπο που να αμφισβητούν την επικρατούσα -για ένα κοινό- αντίληψη περί πραγματικότητας. Επίσης, στην κατηγορία των fake news, συμπεριλαμβάνεται και ένα γεγονός όταν ερμηνεύεται μεταφυσικά ή αντιεπιστημονικά.

Θυμάστε για παράδειγμα την «φραπελιά» ή όταν κάποιες εφημερίδες υποστηρίζουν στα σοβαρά ότι κάποιες «εικόνες δακρύζουν», όπου εδώ η επιστημονική εξήγηση αντικαθίσταται από μια μεταφυσική εξήγηση ότι, μπορεί να δακρύζει μια εικόνα.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα με τα fake news

Το πρόβλημα με τα fake news, δεν είναι στα γεγονότα που μεταδίδονται, αλλά στις προκαταλήψεις που κρύβονται πίσω από τα γεγονότα και γι’ αυτό μεταδίδονται έτσι τα γεγονότα.

Η ουσία, η καρδιά των fake news είναι οι προκαταλήψεις που έχουμε. Και σε ότι αφορά το ψηφιακό περιβάλλον, το διαδικτυακό και των νέων μέσων, το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιος γράφει μια είδηση – όπως αυτό που έγινε, για παράδειγμα, με τον υποτιθέμενο θάνατο του Κ.Γαβρά- αλλά στο ότι βρίσκονται χιλιάδες που το αναπαράγουν.

thefact.gr