Στους δρόμους, με απεργίες, οι Τουρκοκύπριοι

Μέρες του 2011 με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων ενάντια στην επιβολή από την Τουρκία του οικονομικού πρωτοκόλλου που προνοούσε ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, θύμιζαν οι διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια την περασμένη βδομάδα στη βόρεια Κύπρο. Απεργίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. 

Στάσεις εργασίας παρέλυσαν το αεροδρόμιο Ercan και τη Βουλή. Ακολούθησαν την περασμένη Τετάρτη οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που με μια μαχητική πορεία έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Την Πέμπτη διαδήλωναν τα συνδικάτα που συμμετέχουν στην συνδικαλιστική πλατφόρμα σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Την Παρασκευή ξανακατέβηκαν οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις στην τιμή πώλησης του γάλατος και κινήθηκαν συμβολικά προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να δείξουν ότι θέλουν να πουλούν το γάλα σε ευρώ στην άλλη πλευρά. Η αστυνομία τους σταμάτησε με δακρυγόνα και ρόπαλα.

Αφετηρία για τις κινητοποιήσεις είναι η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πολλά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα έχουν ακριβύνει ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε τουρκικές λίρες έχει μειωθεί κατά πολύ.

Την αντίδραση τροφοδοτεί και η προσπάθεια του Ερντογάν να επιβάλει στους τουρκοκύπριους την πολιτική του και σε κοινωνικό επίπεδο με την προώθηση θρησκευτικών σχολείων και το κτίσιμο τζαμιών. Η αντίδραση εκφράζεται και στα δυο επίπεδα.

Η πρόεδρος του συνδικάτου των καθηγητών ΚΤΟΕΟΣ μιλώντας στην εκδήλωση της συνδικαλιστικής πλατφόρμας είπε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η διευθέτηση του κυπριακού και η επανένωση του νησιού και της οικονομίας. Αυτό είναι σίγουρο ότι σήμερα εκφράζει και ένα μεγάλο μέρος των τουρκοκυπρίων εργαζομένων και της κοινής γνώμης. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυρίαρχο σύνθημα στην κινητοποίηση ήταν «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» που ήταν και το σύνθημα του μεγάλου ξεσηκωμού των τουρκοκυπρίων το 2003 ενάντια στον Ντεκτάς.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα ενώ παράλληλα ετοιμάζεται από την Πλατφόρμα Ειρήνης, που αποτελείται από πάνω από 80 συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις και από τις δυο πλευρές κοινή κινητοποίηση στις αρχές Οκτωβρίου για την ειρήνη και την επανένωση

ergatiki.gr