Τηλεοπτικές άδειες με δώρα για καναλάρχες

Πριν λίγες μέρες το ΕΣΡ ανακοίνωσε τις οριστικές τηλεοπτικές άδειες σε 5 σταθμούς, βάζοντας τέλος σε ένα δίχρονο πόλεμο μεταξύ του Μαξίμου και της λεγόμενης τηλεοπτικής διαπλοκής. Η είδηση πέρασε στα ψιλά ακόμη και για την κυβέρνηση. Μόνο κάποιες ηρωϊκές δηλώσεις έγιναν από αρμόδιους υπουργούς κι αυτές αφορούν στα χρήματα που θα πληρώσουν οι «5» για τις άδειες, δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ή 35 εκατ. ευρώ συνολικά για δέκα χρόνια – κι ένα πρωτοσέλιδο της Αυγής για Κοντομηνά,  Κυριακού, Σαββίδη, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζο που θα πληρώσουν.

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Τα σημαντικά δεν συμφέρει, άλλωστε, να αναφερθούν και να προβληθούν. Στην τριετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη σφοδρή μεταξύ τους μάχη, νίκησαν και οι … δυο. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εκτός μιντιακού σκηνικού τους παραδοσιακούς «διαπλεκόμενους», Μπόμπολα και Ψυχάρη, ενώ διαπραγματεύθηκε με τον Βαρδινογιάννη το κλείσιμο του Μega. Tο κανάλι–σημαία της παραδοσιακής διαπλοκής έκλεισε από τους μετόχους του και τις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε πφοκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των 400 και πλέον εργαζομένων του.

Μετά από αυτές τις συμφωνίες, προσφέρθηκαν τα δώρα στους επιχειρηματίες που συμφώνησαν: Μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από το 15% στο 5%, κάτι που σημαίνει πως αν η τηλεοπτική διαφήμιση ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αυτοί θα πληρώσουν πλέον 5 εκατ. και όχι 15. Σύμφωνα δε με στοιχεία των αρμόδιων εταιρειών, η διαφήμιση παρουσιάζει αύξηση από το 2016 τουλάχιστον κατά 15% και για το 2018 μόνο για την τηλεόραση μπορεί να φθάσει έως και 400 εκατ. ευρώ!

Οι τηλεοπτικοί επιχειρηματίες ωφελήθηκαν επίσης – και είναι οι μόνοι – από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, της εργοδοτικής εισφοράς 21% για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Επιπλέον, εξασφάλισαν κρατική επιδοτήση για την τηλεοπτική παραγωγή τους, μέσω του νέου κρατικού προγράμματος που θα φθάσει έως και 300 εκατ. ευρώ! Ωφελημένοι είναι και στα εργασιακά. Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να πιπιλάνε τον αριθμό των 400 θέσεων εργασίας ανά τηλεοπτικό σταθμό, αλλά στην πράξη προχωρούν οι ενοποιήσεις με τις θυγατρικές εταιρείες παραγωγής.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Τελευταία ευκαιρία φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση στο Μέγκα. Υπό αυτό το πρίσμα αξίζει να ακουστούν οι δηλώσεις Παππά και Κρέτσου ότι πρέπει να βάλει λουκέτο με την δημοσίευση των τηλεοπτικών αδειών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Όπως και το «μήνυμα» στις τράπεζες πως μπορούν να το …σώσουν αν βρεθεί νέος επενδυτής. Κάτι που δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες ΑΝΤ1 και Star καθώς περιμένουν να «αγοράσουν» το πρόγραμμα αρχείου του Μέγκα όταν βρει σε πλειστηριασμό.

 Η συγκατοίκηση Alpha-Star φέρνει κατάργηση του 8ωρου για τους τεχνικούς εργαζόμενους των καναλιών! Ήδη στον Alpha έχουν ενημερωθεί για την «ανάγκη» να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα επειδή δεν φθάνει το προσωπικό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της τηλεοπτικής παραγωγής. Μέχρι στιγμής κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει πάρει θέση για την ωμή αυτή παραβίαση.

Δεν θα έλειπε το κρατικό ΑΠΕ από την αμερικανοκρατούμενη ΔΕΘ και το νέο δόγμα της κυβέρνησης της pax americana. Με προφανή εντολή από τα κυβερνητικά επιτελεία, πήρε πρωτοβουλία για τη διοργάνωση δημοσιογραφικού ελληνο-αμερικάνικου συνεδρίου με το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΠΑ BBG, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών! Υπάρχει, μάλιστα, σκοπός να καθιερωθεί ως ετήσιο Φόρουμ για τη συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών δημοσιογράφων.

ΠΡΙΝ