Ποίοι θάλπουν τους νεοναζί στη Λέσβο;

Ποίοι θάλπουν τους νεοναζί στη Λέσβο;

Στη Λέσβο, που αποκλήθηκε το νησί της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, συμβαίνουν αυτή τη στιγμή πράγματα, που μπορεί στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν οδυνηρές πληγές για το σώμα ολόκληρης της χώρας.

Στa μέσα της περασμένης άνοιξης είχαμε την γνωστή ανά το πανελλήνιο επίθεση μιας ομάδας, όχι και τόσο μικρής όσο θέλουμε να λέμε, εναντίον εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς, αποφασισμένης να τους κάψει ζωντανούς, με την ανατριχιαστική κραυγή που συμπύκνωνε όλο το μίσος του κόσμου (και την απόπειρα) «Κάψτε τους ζωντανούς».

Λίγο καιρό αργότερα αποκαλύφθηκε η δημιουργία στα «Τσαμάκια» της Μυτιλήνης, πλαζ μόνο για Έλληνες, με την φτηνή δικαιολογία, ότι οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σαμπουάν για να καθαρίσουν το σώμα τους, που με τις συνθήκες ζωής τους δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν.

Μερικές μέρες μετά, μέλη της ίδιας ομάδας, έβαλαν στο κυνήγι στην προκυμαία της Μυτιλήνης τον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που γράφει και φυσικά είναι αντίθετα με την φασιστική τους νοοτροπία.

Πριν δυο μέρες στη Γέρα, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες έχουν συγκροτηθεί «μονάδες περιφρούρησης», με σκοπό να αποτρέψουν όχι μόνο την δημιουργία νέου τόπου προστασίας και περίθαλψης προσφύγων, αλλά ακόμα και την μεμονωμένη εγκατάσταση ξεριζωμένων ανθρώπων, μη διστάζοντας να επιτεθούν εγκληματικά σε κάθε ανεπιθύμητο ξένο.

Και σήμερα με εκκίνηση πάλι από τη Γέρα, επίθεση κατά της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου, με βάση το ίδιο θέμα.

Κοντά σ’ αυτά τα τραγικά γεγονότα, υφέρπει και καλλιεργείται στον καθημερινό κόσμο, που δεν έχει ή και δεν θέλει να έχει σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων μια εικόνα κατασκευασμένη και εντελώς εξωπραγματική που θέλει κάποιους, μη ακριβώς κατονομαζόμενους να έχουν αποφασίσει την ισλαμοποίηση του νησιού. Οι δέκα χιλιάδες δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν έχουν ούτε επαφές, ούτε κοινωνικές σχέσεις με τον πληθυσμό του νησιού, αποβιβάσθηκαν εδώ, με στόχο και σκοπό να επιβάλλουν την θρησκεία του Ισλάμ, λένε.

Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του αφηγήματος, που κυκλοφορεί σε καφενεία, φιλικές συγκεντρώσεις, συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων με πρώτους και κύριους τους χώρους των εκκλησιών και θρησκευτικά ακροατήρια. Όπου τον πρώτο και καθοριστικό λόγο έχουν οι παπάδες, η πλειοψηφία των οποίων, είναι στρατευμένη σ’ αυτή την ξενοφοβική και ήκιστα αντιχριστιανική αντίληψη.

Με μια κοινωνία να αδρανεί σ’ αυτά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που βήμα το βήμα, οδηγούν στον εκφασισμό και την αγιοποίηση των ναζιστικών μεθόδων.

Εξαιρετικά σωστή και προς την ορθή κατεύθυνση η μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, με την οποία ζητά την δίωξη όλων αυτών που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού του λαού, που είναι σ’ όλους γνωστοί, αλλά σε παρωχημένο χρόνο, αφού έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, όταν άρχιζε η επώαση του αυγού του φιδιού. Γιατί ο δήμαρχος, που διαχειρίστηκε στην αρχή πολύ σωστά το πρόβλημα, διολίσθησε όμως σταδιακά στις θέσεις των δεξιών ή πολύ δεξιών συμμάχων και συνεργατών του, για να διαπιστώσει πλέον τώρα, ότι οι επιχειρούντες την κατατρομοκράτηση των πολιτών, συνεργάζονται ή βρίσκονται πολύ κοντά σ’ αυτούς. Που εκτός των άλλων τον υπονομεύουν, πολιτικά.

Πολλοί στη Λέσβο δεν αντιλαμβάνονται, ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται, τι θα συμβεί την επόμενη της επώασης του αυγού. Δηλαδή με την γέννηση του όφεως.

Και κατ’ αρχάς τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, καθεύδει αποφεύγοντας ή αδυνατώντας να δηλώσει την παρουσία του. Ο κυβερνητικός σύμμαχός του, οι ΑΝΕΛ, ευθυγραμμίζονται απολύτως με τους διώκτες των ξένων. Η ΝΔ ανέχεται, αν δεν στηρίζει όλες αυτές τις έκνομες δραστηριότητες, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσει εκλογικά κέρδη. Το ΚΚΕ, στον δικό του χαραγμένο από αιώνων δρόμο, περιορίζεται σε καταγγελίες όσων δεν εντάσσονται στις γραμμές του. Το ΚΙΝΑΛΛ, ή μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ, βάλλει ένθεν και ένθεν, όχι με την ίδια βιαιότητα, ελπίζοντας στην ανάσταση νεκρών. Και κυρίως αρνούμενο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Κι ο φασισμός προχωρεί.

Αλλά σιγή αμνών τηρούν και οι άλλοι παράγοντες της κοινωνικής μας ζωής, αν υπάρχει πλέον τέτοια. Με πρώτη και κύρια ασφαλώς την εκκλησία, που απαιτεί να έχει λόγο και να καθορίζει όλα όσα συγκροτούν τη ζωή μας. Από τη γέννηση ως την θανή μας.

Αλήθεια ήθελα να ξέρω αν οι ταγοί της εκκλησίας στη Λέσβο, οι χρυσοπίκοιλτοι δύο μητροπολίτες, έχουν διαβάσει ποτέ τον Ευαγγελιστή Ματθαίο να μεταφέρει τα λόγια του Ιησού «ξένος ήμην και ου συναγάγητέ με» επεξηγώντας ότι «εφόσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε» και άρα θα πάτε στην αιώνια κόλαση. Ήθελα να μάθω αν υπήρξε έστω και ένας κήρυκας του λόγου του θεού να βγει από τον άμβωνα και να κατακεραυνώσει, όλους όσους απεργάζονται την αποκατάσταση του ναζισμού στην λεσβιακή γη. Ήθελα να πληροφορηθώ αν υπήρξε ένας παπάς, πλην του αείμνηστου παπά-Στρατή από το Κεράμι, που στην κηδεία του δεν ευκολύνθηκε να παραστεί κανένας από τους δύο μιτροφόρους, που να τάχθηκε με το μέρος των κατατρεγμένων και εναντίον των διωκτών τους. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν υπάρχει κανένα εγκαταλελειμμένο εκκλησιαστικό χωράφι, όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν κάποιοι από τους υπεράριθμους του στρατοπέδου της Μόριας.

Αλλά και όλοι οι άλλοι κοινωνικοί φορείς της Λέσβου, ποια θέση έχουν εκτός από την μανιασμένη κραυγή «Να φύγουν τώρα» στο πράγματι εξαιρετικά δύσκολο έργο της διαχείρισης αυτού του προβλήματος που μας προέκυψε.

Εξέλιπαν πράγματι από τη Λέσβο οι άνθρωποι που σκέφτονται όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προερχόμενος από την δεξιά, που αναφέρθηκε πριν μερικές μέρες στον Χορτιάτη, στα «εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά μορφώματα, που αξιοποιούν παραπλανητικά την λαϊκή δυσφορία», οδηγώντας στον φασισμό, σημειώνοντας ότι μέρες σαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη «είναι μέρες μνήμης, διδαχής και εγρήγορσης συνείδησης» για την προάσπιση της δημοκρατίας από τους εχθρούς της που καραδοκούν.

Και δυστυχώς στη Λέσβο ο κίνδυνος είναι πλέον διακριτός. Ελπίζω να διαψευσθώ, αλλά η γκρίζα εικόνα του σήμερα, δείχνει πως θα έχουμε ακροδεξιό βουλευτή μετά τις επερχόμενες εκλογές και μια ισχυρή ομάδα στα δημοτικό και περιφερειακό μας συμβούλια, είναι παραπάνω από ορατή.

 emprosnet.gr