Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι παλιές καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ενσωματωθούν στη δικογραφία

Την περασμένη Τετάρτη (12 Σεπτέμβρη), ολοκληρώθηκε στη δίκη της ΧΑ η διαδικασία της ανάγνωσης καταδικαστικών αποφάσεων για χρυσαυγίτες, που προσκομίστηκαν από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. Μαζί με την ανάγνωση καταδικαστικών αποφάσεων η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει να αναγνωστούν και δημοσιεύματα που αναφέρονταν σ’ αυτές.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν μπορούσαν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις από τα δικαστήρια που καταδίκασαν τα μέλη της  Χρυσής Αυγής, γιατί οι ίδιοι δεν είχαν παρασταθεί  ως πολιτική αγωγή. Πολλοί από τους μάρτυρες  του κατηγορητηρίου, που αναφέρθηκαν σε πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις στην ακροαματική διαδικασία, είχαν μεν καταθέσει σ’ αυτές ως μάρτυρες κατηγορίας, αλλά δεν είχαν παρασταθεί ως πολιτική αγωγή για να μπορούν να πάρουν αντίγραφα των καταδικαστικών  αποφάσεων (πρωτόδικων ή τελεσίδικων.

Οταν οι μάρτυρες  του κατηγορητηρίου, κατά την εξέτασή τους, αναφέρθηκαν σ’ αυτές τις υποθέσεις (είχαν ξυλοκοπηθεί και κατέθεταν πραγματικά περιστατικά), οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών αμφισβήτησαν τα λεγόμενά τους και μάλιστα  προκαλούσαν λέγοντας ότι αυτά που καταθέτουν οι μάρτυρες είναι ψευδή. Από την άλλη, το δικαστήριο, με την παρεμπίπτουσα απόφασή του να μη διαβάζονται –σ’ εκείνη τη φάση της δίκης- αποσπάσματα από τα Αναγνωστέα Εγγραφα του κατηγορητηρίου ή από δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε καταδίκες μελών της ΧΑ, αντικειμενικά αδυνάτιζε τις καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εξήγησαν στο δικαστήριο ότι ζητούν να διαβαστούν αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σ’ αυτές, επειδή έγινε σχετική αναφορά από συγκεκριμένους μάρτυρες και με την ανάγνωση των δημοσιευμάτων θα ενισχυόταν η αξιοπιστία τους. Επιπλέον, αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις ενισχύουν το κατηγορητήριο, καθώς αποδεικνύουν ότι η ΧΑ είναι μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν μπορούν να πάρουν από τα δικαστήρια αυτές τις καταδικαστικές για χρυσαυγίτες αποφάσεις, όμως στον κατάλογο που κατέθεσαν παρέθεσαν και τους αριθμούς πολλών απ’ αυτές τις αποφάσεις.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδ. Οικονόμου πρότεινε να μην αναγνωστούν περίπου τα μισά από τα έγγραφα που προσκόμισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, με το επιχείρημα ότι είναι δημοσιεύματα. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει και να απορρίψει τους ισχυρισμούς τους ως αβάσιμους. Το δικαστήριο συμφώνησε με όλες σχεδόν τις απορριπτικές προτάσεις της εισαγγελέα.

Αυτή η στάση της εισαγγελέα και του δικαστηρίου μπορεί να εξηγηθεί, αν αναλογιστούμε και συνυπολογίσουμε ότι τόσο η εισαγγελέας όσο και το διακαστήριο πήραν σωστές αποφάσεις, απορρίπτοντας τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι υπερασπιστές των νεοναζιστών, ζητώντας να μην αναγνωστούν τρία πολύ σημαντικά Αναγνωστέα Εγγραφα (τα 322, 254 και 255), όπως και την ένσταση με την οποία ζητήθηκε να μην αναγνωστεί η Τεχνική Εκθεση και να μην προβληθεί το συνοδευτικό βίντεο που κατέθεσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του δολοφονημένου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι πολλά απ’ αυτά δεν αφορούν μέλη της ΧΑ που είναι κατηγορούμενοι σ’ αυτή τη δίκη και ότι οι πράξεις αυτές έγιναν έξω από το χρόνο που εξετάζεται η δράση της ΧΑ, στερούνται σοβαρότητας (αν τα αξιολογήσουμε νομικά), γιατί η βασική κατηγορία είναι ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Επομένως, ό,τι συνεισφέρει στη διερεύνηση αυτής της κατηγορίας, όπως οι προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις και τα σχετικά μ’ αυτές δημοσιεύματα, θα βοηθήσει το δικαστήριο να καταλήξει στην απόφασή του.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν προφορικά, ότι το ίδιο το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις. Θα αχθεί το δικαστήριο στο ύψος των περιστάσεων, αναζητώντας όλες αυτές τις αποφάσεις, ώστε ο φάκελος της υπόθεσης να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης (και για ιστορικούς λόγους, επιπλέον), ή θα κρίνει ότι τα στοιχεία που σωρεύτηκαν από τη δικογραφία και από την ακροαματική διαδικασία είναι επαρκή για να σχηματίσει τη δικανική του πεποίθηση, οπότε παρέλκει η αναζήτηση αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων; Ιδωμεν…

Γεράσιμος Λιόντος

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ