Ένας Πρόσφυγας στη Μόρια Φωτογραφίζει την Καθημερινότητά του για Έναν Μήνα και Πρέπει να τη Δεις

Οι εικόνες μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια Λέσβου είναι σκληρές και απάνθρωπες, ειδικά αυτήν την εποχή.

Χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια, αναμένουν να περάσουν ακόμα έναν χειμώνα σε σκηνές μες στο κρύο. Tην ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ότι είναι περφήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας ωστόσο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα καμπ των νησιών: «Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν σε καλές συνθήκες, με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες»

Μόνο που η κατάσταση στα νησιά μετά και την υπογραφή της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας δεν είναι απλώς δύσκολη, αλλά απάνθρωπη και εγκληματική. Αυτό είναι το ημερολόγιο ενός πρόσφυγα που ζει στη Μόρια, ο οποίος μοιράστηκε την καθημερινότητα του καταυλισμού τον τελευταίο μήνα. Για λόγους ασφαλείας, δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητά του. Οι σημειώσεις και οι φωτογραφίες είναι του ίδιου.

 

Τετάρτη 1η Νοέμβρη

«Σήμερα έφτασαν δύο φορτηγά με πρόσφυγες στη Μόρια. Το καμπ είναι γεμάτο και οι συνθήκες αφότητες. Σας παρουσιάζω λοιπόν εικόνες από τη στέγαση. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε αυτές τις ανθυγιεινές και αγχωτικές συνθήκες και μπορεί να κολλήσουν πολλές ασθένειες. Δείτε επίσης τα ντους στα οποία κάνουμε μπάνιο».

 

 

 

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Αυτή είναι η τρελή ουρά για να πάρεις το συσσίτιο στη Μόρια.
Κι αυτό είναι το φαγητό:

Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Σας παρουσιάζω τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων από την Αφρική, μέσα στη Μόρια. Αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε μόνοι μας το φαγητό εξαιτίας της κακής ποιότητας αυτού που μας δίνουν. Αγοράζουμε πράγματα από την αγορά, το κρεωπολείο, την ψαραγορά, το σούπερ μάρκετ. Μαζεύουμε ξύλα μέσα στο δάσος για να μαγειρεύουμε αλλά και για να ζεσταινόμαστε.

 

 

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Καλημέρα. Αυτό είναι το πρωινό σήμερα.
Χθες το βράδυ ήρθαν στα χέρια Σύροι και Αφγανοί, αλλά δεν ξέρουμε γιατί. Έγινε διαμάχη και με την αστυνομία. Κάποιοι τραυματίστηκαν άσχημα και ήρθε ασθενοφόρο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα στους τοίχους.
Σήμερα ένας άνθρωπος από τη Γουινέα ανέβηκε πάνω σε μια σκεπή και προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Από κάτω ήταν η αστυνομία που του έλεγε να κατέβει. Ευτυχώς δεν αυτοκτόνησε. Ξέρετε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γίνεται συνέχεια.

 

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

Έτσι κυλούν οι νεκρές ώρες για τους Αφρικανούς πρόσφυγες στη Μόρια. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Είναι παρατημένοι στην αδράνεια και την πλήξη του εγκεφάλου. Ο ελεύθερος χρόνος με παιχνίδι είναι το μόνο χόμπι για κάποιους, ενώ άλλοι περνούν την ημέρα στα εστιατόρια που έχουν εγκατασταθεί έξω από το στρατόπεδο γεμάτα αλκοόλ και πορνεία.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί διαδήλωσαν στη Μόρια για να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους, που κατηγορούνται για το ότι δραπέτευσαν κάποιοι μετανάστες από το κέντρο. Δεν ξέρουμε πού έχουν πάει. Ίσως έχουν κρυφτεί στο δάσος.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου

Έγινε μία διαμαρτυρία στον δήμο σήμερα που πήγε καλά. Αλλά οι πρόσφυγες από την Αφρική δεν πήγαμε. Ξέρετε, η αστυνομία της Λέσβου πάντα ρίχνει το φταίξιμο στους μαύρους κι έτσι οι μαύροι φοβούνται και δεν πήγαν. Kαι όταν γίνονται συλλήψεις δεν έρχεται καμία ΜΚΟ και καμία οργάνωση να βοηθήσει. Για τα χθεσινά επεισόδια μέσα στη Μόρια δεν έχω φωτογραφίες, γιατί ήταν μακριά από εκεί που είμαστε εμείς.

 

Σάββατο 25 Νοεμβρίου

Πλέον κάνει κρύο και ακόμα ζούμε σε σκηνές.

 

 

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου

Aυτή είναι σήμερα η κατάσταση υγειινής στη Μόρια. Οι φωτογραφίες είναι μέσα κι έξω ακριβώς από το στρατόπεδο.

 

 

 

Πριν λίγο έπιασε βροχή. Στέλνω τις τελευταίες φωτογραφίες.

 

 

Γράφει:Μελπωμένη Μαραγκίδου