Εκείνο το Πρωινό που ο 12ος Όροφος της ΓΑΔΑ Γέμισε με Χρυσαυγίτες

Έχουν περάσει μόλις 11 ημέρες από τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Ύστερα από εισαγγελικές έρευνες, προκύπτει η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατά μελών του νεοναζιστικού κόμματος.
Την ίδια μέρα, ενεργοποιούνται εντάλματα σύλληψης ακόμη και για άτομα που βρίσκονται στην ηγεσία της οργάνωσης.

Συλλαμβάνονται ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος -ήταν ο πρώτος που συνελήφθη γύρω στις επτά το πρωί του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2013-, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, καθώς και ο πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. στη Νίκαια, Κώστας Πατέλης, οι οποίοι κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Λίγο αργότερα, παραδίνονται και οι βουλευτές Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος. «Ήρθα μόνος μου, ζήτω η Δημοκρατία», είπε μπαίνοντας στο κτίριο της ΓΑΔΑ ο πρώτος. Στην Αντιτρομοκρατική προσέρχονται και οι βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εντάλματα σε βάρος τους έως εκείνη την ώρα.
Κατά τις έρευνες στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου εντοπίζονται ένα περίστροφο, ένα πιστόλι και ένα κυνηγετικό όπλο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, καθώς επίσης και 43.100 ευρώ σε μετρητά, φυσίγγια, σφαίρες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και USB sticks.

Συνολικά, εκδίδονται 32 εντάλματα σύλληψης μετά το πόρισμα των εννέα σελίδων του Αρείου Πάγου, που σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση – «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα», όπως αναφέρει συγκεκριμένα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει στη διάθεσή της στοιχεία και για εμπλοκή αστυνομικών στη δράση της Χρυσής Αυγής

Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, βγαίνουν από τη ΓΑΔΑ με χειροπέδες στα χέρια, για να μεταφερθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Πρώτος από το αυτοκίνητο που τους μεταφέρει κατεβαίνει ο Νίκος Μίχος, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην αγκαλιά του οποίου τρέχει η κόρη του, Ουρανία. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, με κουκούλες στα πρόσωπά τους και όπλα στα χέρια, συνοδεύουν τους χρυσαυγίτες.

Ο αρχηγός και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αρνούνται να απολογηθούν, ζητούν τη δικογραφία, καθώς και προθεσμία, για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Στη συνέχεια, μεταφέρονται ξανά στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής.

Η είδηση των συλλήψεων των βουλευτών και των μελών της Χρυσής Αυγής κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για το θέμα. «Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις», γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι New York Times. «Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η πολύμηνη ανάκριση ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2014 και λίγους μήνες αργότερα έρχεται η πολυσέλιδη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προς το Συμβούλιο Εφετών. Με αυτήν, η Χρυσή Αυγή «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας , εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της Δημόσιας Τάξης».

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015) που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015, παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2015. Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όμως, αρχίζουν να αποφυλακίζονται μετά την παρέλευση του νόμιμου χρόνου προφυλάκισης, με τη δίκη να ξεκινάει στις 20 Απριλίου του 2015. Λίγους μήνες μετά την έναρξη της δίκης και συγκεκριμένα στην «επέτειο» των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ομολογεί μεταξύ άλλων ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. Η δίκη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Γράφει:Παύλος Τουμπέκης

vice.com