Η&Μ: Μισθοί πείνας και ανήλικα παιδιά εργάτες

ΗΜ3

Η Η.Μ ο γνωστός Σουηδικός κολοσσός έτοιμων ρούχων ράβει τα ρούχα της στις χώρες της Ασίας που για την επιχείρηση είναι παράδεισοι κερδοφορίας. Οι μισθοί ειναι ελάχιστοι για τις ανάγκες των εργαζομένων και στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες από την Μπούρμα όπου απασχολούνται παιδιά 11 και 14 χρονών που δουλεύουν 14 ώρες το 24ωρο! Κρύβουν τις ηλικίες των παιδίών παραποιώντας τα πιστοποιητικά γέννησης και τα δίνουν άδεια όταν έχουν ήδη ειδοποιηθεί πως θα γίνει έλεγχος

Οι εργασιακές σχέσεις απαράδεκτες και επικίνδυνες σε κτήρια που κινδυνεύουν να σωριαστούν όπως έγινε στις 24 Απριλίου 2013, όταν το οκταόροφο εργοστάσιο υφασμάτων Rana Plaza στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, κατέρρευσε με τελικό απολογισμό πάνω από 1.100 νεκρούς και 2.500 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες. Εκεί έραβαν τα ρούχα τους η Η.Μ, η Lindex, Benetton και άλλα γνωστά μονοπώλια.

HM

Η Η.Μ έχει επανηλλειμένα δηλώσει ότι επιδιώκει οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθούς που να φτάνουν για την επιβίωσή τους. Τα στοιχεία την διαψεύδουν!

Επίπεδο μισθών στις επιχειρήσεις κλωστουφαντουργίας που ράβουν για την Η.Μ:

Μπαγκλαντές 26 ευρώ τον μήνα (αντί για 239)

Ινδία 47 (179), Καμπότζη 67 (263)

Σρι Λάνκα 46 (238), Μαλαισία 180 (332)

Ινδονησία 75 (245), Κίνα 160 (460)

Τα ίδια ισχύουν και στην Τουρκία και στην Βουλγαρία. Οι μισθοί κυμαίνονται στο 20-30% του μισθού επιβίωσης όσο ήταν και η αύξηση των κερδών της Η.Μ μόνο για τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η Η.Μ αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις ρούχων, τα ρίχνουν στους υποεργολάβους, αποκρύπτοντας πως οι ίδιες καθορίζουν στην ουσία τις τιμές. Ιδιαίτερα στο θέμα της παιδικής εργασίας το πρόσφατο βιβλίο των Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand με τίτλο «Δούλοι της Μόδας» είναι αποκαλυπτικό για την παιδική εργασία στην Μπούρμα. Η Η.Μ δηλώνει πως δεν έχει ιδέα, χωρίς όμως να καταγγέλλει τα συμβόλαια και τις παραγγελίες. « Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος…»

atexnos.gr