«Εμπρός της γης οι κολασμένοι». Πορεία αλληλεγγύης στους απολυμένους του Τσαρούχα, 5/10, 7μμ, Αγ.Βενιζέλου

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στον αγώνα των απολυμένων στο πατσατζίδικο Τσαρούχας καλεί σε  συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 7μ.μ. στο Αγ.Βενιζέλου.
 
Συνεχίζοντας  μαχητικά τις κινητοποιήσεις απέναντι στην εκμετάλλευση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, απαιτεί :

Να παρθούν πίσω οι άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων διανομέων.

Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και να επαναλειτουργήσει το ντελίβερι

Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ».


Ανακοίνωση της Επιτροπής αλληλεγγύης

Να σταματήσουμε την εργοδοτική ασυδοσία στο Πατσατζίδικο «Τσαρούχας»!

Στις 20/8 η εργοδοσία στο εστιατόριο «Τσαρούχας», ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους διανομείς φαγητού, μετά την άδεια τους, πως το τμήμα delivery παύει να λειτουργεί για «οικονομικούς λόγους», πετώντας στον δρόμο τρεις συναδέλφους μας. Η μία εργαζόμενη, είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θες/νίκης και ο δεύτερος συνάδελφος, μέλος του Συνδικάτου και της Επιτροπής.

Οι μεθοδεύσεις Τσαρούχα δεν θα περάσουν!

Στο τμήμα delivery, οι συνάδελφοι εργάγ ανασφάλιστοι για μεγάλο διάστημα, 6ήμερο, χωρίς να αμείβονται τις προσαυξήσεις για βραδινά/Κυριακές/υπερωρίες, με δικό τους μέσο εργασίας, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα καύσιμα, τις φθορές και τον εξοπλισμό και όλα αυτά για 2,50 ευρώ την ώρα!Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι διανομείς φαγητού, ξεκίνησαν να διεκδικούν. Με πιέσεις προς την εργοδοσία, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, κατάφεραν να επιβάλουν στην εργοδοσία να πληρώνει τα νόμιμα. Αυτή η εξέλιξη, δεν άρεσε καθόλου στον εργοδότη, ο οποίος μεθόδευσε το κλείσιμο του τμήματος delivery, ώστε να απαλλαγεί από τις αντιστάσεις των εργαζομένων και να λειτουργεί το κατάστημά με τους δικούς του παράνομους και αντεργατικούς όρους.

Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία!

Την ημέρα των απολύσεων, ο εργοδότης παραδέχτηκε ευθέως ότι το delivery κλείνει εξαιτίας της εργαζόμενης συνδικαλίστριας που διεκδικεί. Προσπάθησε να την τρομοκρατήσει κινούμενος απειλητικά προς το μέρος της, προπηλακίζοντάς την και αποκαλώντας την «εργατομητέρα, εσείς οι αριστεροί κ.α.». Η εργοδοσία επίσης διαμήνυσε πως δεν μπορεί κανένας να του επιβάλλει να πληρώνει τα νόμιμα και ότι θα απολύει όποιον θέλει! Αρνείται να συνομιλήσει με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα, μη αναγνωρίζοντάς τα. Με εισαγγελική παραγγελία ζήτησε τα πρακτικά αρχαιρεσιών του Συνδικάτου. Πηγαίνει σε εργοδότες συναδέλφων διανομέων που στέκονται αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα, «ενημερώνοντάς» τους για την συνδικαλιστική τους δράση με σκοπό να προκαλέσει την απόλυσή τους! Όταν προσέλαβε τους νυν απολυμένους διανομείς τους ρωτούσε στην συνέντευξη «αν είναι αριστεροί, αν είναι μέλη στο Συνδικάτο και αν είναι άθεοι»! Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία!

«Έξοδος από τα μνημόνια»… «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη!»

Οι μεθοδεύσεις και οι απολύσεις του συγκεκριμένου εργοδότη, «δένουν» απόλυτα με την προσπάθεια να εδραιωθεί και να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους ένα Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης, όπου θα κυριαρχεί ο δεσποτισμός και τα συμφέροντα των εργοδοτών, απολύοντας μας όποτε θέλουν και πληρώνοντας μας ότι θέλουν και αν θέλουν. Έτσι, όχι μόνο δεν θα αυξηθούν οι μισθοί και θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως καυχιέται η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά αντιθέτως οδεύουμε σε ακόμη πιο σκοτεινά μονοπάτια.

Ούτε βήμα πίσω κι ακούστε το καλά… όλοι θα γυρίσουνε πίσω στη δουλειά!

Από τις 20 Αυγούστου, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, με μοτοπορείες των διανομέων, με ενημερώσεις προς τον λαό της Θες/νίκης. Στο πλευρό τον εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Επισιτισμού και η Επιτροπή ΑγώναΔιανομέων Θες/νίκης, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία. Επίσης πολλά Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των απολυμένων. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο «Τσαρούχας» δεν είναι μόνοι. Ο συγκεκριμένος αγώνας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.. Η μόνη λύση βρίσκεται στους μαχητικούς αγώνες, στην ενότητα και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

  • Να παρθούν πίσω οι άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων!
  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και να επαναλειτουργήσει το τμήμα «delivery».
  • Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα.

EΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ  ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ  «ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ»

o-dromos.blogspot.com