
Δεν ήταν μόνο πολυπληθής. Ηταν και μία έντονα φορτισμένη εκδήλωση. Οι άνθρωποι παρατηρούσαν σιωπηλά τα προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη, τα γράμματα από τη φυλακή, τα λόγια στη γυναίκα και στο παιδί του, τα κείμενα και τις μεταφράσεις του, το λευκό κοστούμι που φορούσε στη δίκη, τη βαλίτσα που είχε μαζί του στην παρανομία… Αρκετοί δάκρυζαν.

Η έκθεση «Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954» εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και με αυτήν το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμά τη μνήμη που μεγάλου αγωνιστή, που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954 χαρακτηριζόμενος τότε από το ΚΚΕ «χαφιές».
Μάλιστα μετά την εκτέλεσή του, το κόμμα υποστήριζε από τα ερτζιανά ότι «ο Πλουμπίδης δεν πέθανε, αλλά μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου γεμίζει τις μέρες και τις τσέπες του με το πικρό αντίτιμο της προδοσίας». Τον αποκατέστησε το 1958

«Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα θα γίνει μπορετό να ζήσουμε σύμφωνα με τον πραγματικό ορισμό της Ζωής», έγραφε σε γράμμα του ο Ν. Πλουμπίδης στις 21/10/1947. «Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι, ούτε τύχη, ούτε εύκολο πράγμα. Ο ηγέτης για να πετύχει, πρέπει να ζει μέσα στο κίνημα, κοντά στα στελέχη, τα μέλη του και το λαό. Εκεί θα παίρνει δυνάμεις και διδάγματα. Εκεί θα βλέπει πώς φθάνουν οι κομματικές αποφάσεις στις μάζες και τι δυσκολίες υπάρχουν στην εφαρμογή των αποφάσεων», έγραφε ο ίδιος.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης φωτογράφισε αυτό το κείμενο «για να το δείχνει σε όλους», όπως είπε.


Είχε προηγηθεί ημερίδα όπου μίλησαν οι ιστορικοί Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Ηλίας Νικολακόπουλος.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 13/1/2019 (καθημερινά, 10.00-19.00), με ελεύθερη είσοδο, στον χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22-24, είσοδος από οδό Σουρή).
efsyn.gr