Με τροπολογία μέσα στη νύχτα παρέδωσαν όλα τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων σε Τράπεζες και Εισπρακτικές

Με μία τροπολογία υπαγορευμένη απευθείας από τις τράπεζες και τους ιδιώτες – μετόχους των πρώην ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κλίμα πιέσεων και εκβιασμών για την είσπραξη των «κόκκινων» δανείων και των ανείσπρακτων οφειλών.
Το ΚΚΕ την καταψήφισε. Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταψήφισε όπως επίσης η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» ψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες τη νύχτα… σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη, στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία «δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς» να ενημερώνουν τα αρχεία τους λαμβάνοντας απόρρητα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, δηλαδή στοιχεία των φορολογουμένων όπως το ΑΦΜ, κλπ.

Η παροχή αυτών των στοιχείων θα συμβάλει σε ένα γενικότερο κλίμα πιέσεων προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί και για πιο ευαίσθητα δεδομένα…

Στην τροπολογία αναφέρεται πως η χορήγηση των φορολογικών στοιχείων γίνεται για «να επιτυγχάνεται η ακριβέστερη ταυτοποίηση» αυτών που είναι καταχωρημένοι στα αρχεία των διατραπεζικών εταιρειών, γιατί «η τήρηση αξιόπιστου αρχείου από μέρους των εταιρειών αυτών με ακριβείς πληροφορίες, μειώνει τυχόν επισφάλειες».

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι επιτρέπεται να χορηγούνται φορολογικά στοιχεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, «αμιγείς ή μεικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου «στα οποία το κράτος είναι μέτοχος», κλπ, δίνοντας το έναυσμα για να κλιμακωθούν οι πιέσεις για τους ανείσπρακτούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, δημοτικά τέλη, κλπ.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες που εύλογα προκύπτουν από αυτή την τροπολογία, υποστηρίζοντας πως δίνει τη δυνατότητα «απλά και μόνο» για τη διασταύρωση στοιχείων.

Τόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, σημειώνοντας πως προκύπτουν βάσιμα ερωτήματα μήπως αυτή η τροπολογία είναι «η απαρχή μιας προσπάθειας κλιμάκωσης των πιέσεων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

kinisienergoipolites