Στην οικονομική εισαγγελέα καταθέτουν μάρτυρες για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό

Μάρτυρες για να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό καλεί η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξυ των μαρτύρων που καλούνται είναι και ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Ηλιόπουλος, διευθυντής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων.

Η προκαταρκτική έρευνα άρχισε με εντολη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, μετα απο δημοσιεύματα σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Η κ. Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, Μαριάννα Ψαρουδάκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπήρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Μάλιστα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Έχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς» ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή» έχει πει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχολιάζοντας, μέσω Twitter, την υπόθεση, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνει: «Μπήκε εισαγγελέας για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο μεταναστευτικό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, στις 24/9 είχαμε κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Το φάρμακο είναι διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο και όχι να «διαρρέουν» μέσα στο σύστημα».

naftemporiki.gr