Σύλλογος Γυναικών Χίου: Να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο

Προσφυγόπουλα πάνε στο σχολείο

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καλώντας τις μητέρες του νησιού να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, στον απόηχο του εξωδίκου που ζητά αποκλεισμό των προσφυγόπουλων απ’ τη δημόσια εκπαίδευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του, όπως την παρουσιάζει το τοπικό astraparis, έχει ως εξής:

Αγαπητές μητέρες, τις επόμενες μέρες υποδεχόμαστε με μια μεγάλη λαϊκή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στα σχολεία μας, σαν να είναι παιδιά μας. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, να κλείσουν τ’ αυτιά στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. Δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, σε σκηνές μέσα στις λάσπες και στο κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα.

Κάθε γειτονιά στο νησί μας, έχει πλούσια ιστορία, συνδεδεμένη με την πίκρα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων, όπως όλων των παιδιών, στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους. Έχουμε χρέος να παλέψουμε για έχουν και αυτά τα παιδιά, ρούχα καθαρά, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, να ζωγραφίσουν τις ζωγραφιές τους, μακριά από τον λασπότοπο της ΒΙΑΛ.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση, η Ε.Ε. και η συμφωνία τους με την Τουρκία που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρας μας, οδηγώντας τους στην απελπισία και την εξαθλίωση.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο που ρίχνεται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση, ν’ ακούν τη γνώμη του άλλου και να έχουν το θάρρος της δικής τους γνώμης! Να μάθουν ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Καλούμε κάθε μητέρα, που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Να διεκδικήσουμε:

Να κλείσει τώρα το χοτ σποτ.

Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Μόρφωση όλων των παιδιών μέσα στα σχολεία, με αποκλειστική κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και να δοθούν ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας, καθώς και να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής.

Να στηριχτούν και να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές (εκπαιδευτικοί, μεταφορά, καθαριότητα).

Δείχνουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, συγκεντρώνοντας σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα (στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Χίου, Καλαμπόκα 74).

efsyn.gr