Χανιά: «Άνθρωποι πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο με τις ευλογίες της Ε.Ε.». Συγκλονιστικά στοιχεία από τον διασώστη του Aquarius Ιάσονα Αποστολόπουλο

Τα τρομακτικά δεδομένα στο προσφυγικό ζήτημα και τις εξελίξεις στο θέμα των διασώσεων προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, περιέγραψε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, μέλος της ομάδας διάσωσης του πλοίου Aquarius, για σχεδόν ένα χρόνο. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος ήταν ομιλητής στο πλαίσιο του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Όπως ανάφερε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, το Aquarius, το τελευταίο διασωστικό καράβι για μετανάστες, δεν έχει πλέον σημαία για να πλέει. Τους την αφαίρεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας του Παναμά μετά από απειλές κι εκβιασμό της Ιταλίας ότι θα κλείσει τα λιμάνια σε όλα τα Παναμέζικα εμπορικά πλοία αν ο Παναμάς δεν αφαιρέσει την σημαία από το Aquarius!

Η επίσημη δικαιολογία του Παναμά είναι ότι το Aquarius δεν σεβάστηκε τα πρωτόκολλα της διάσωσης, δηλαδή να παραδώσει τους διασωθέντες μετανάστες στους βασανιστές τους, στο Λιβυακό λιμενικό, το οποίο κατ’ επανάληψη έχει κατηγορηθεί για βασανισμούς και δολοφονίες. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που αφαιρείται σημαία από το Aquarius, τον Αύγουστο ήταν το Γιβραλτάρ που του αφαίρεσε τη σημαία, πάλι λόγω πολιτικών πιέσεων από την Ιταλία.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, δεν υπάρχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά να αφαιρεθεί σημαία από πλοίο επειδή σώζει ζωές. Σημαία μπορεί να αφαιρεθεί λόγω εγκληματικών ενεργειών, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αλλά επειδή διασώζεις ναυαγούς είναι η πρώτη φορά.

Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για ακόμα μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη και καταστολή οργάνωσης επειδή διασώζει πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη μεσόγειο είναι τραγική. Δεν υπάρχει κανένα διασωστικό καράβι. Δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας του τι γίνεται. Κανείς δεν συντονίζει τις διασώσεις, κανείς δεν απαντάει στις κλήσεις SOS και εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται, χωρίς κανείς να μαθαίνει κάτι. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν υπάρχει διασωστικό καράβι, οι νεκροί, σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν αυξηθεί δραματικά. Από τις διαθέσιμες καταγραφές και μαρτυρίες προκύπτει ότι το τελευταίο διάστημα, ένας στους 10 πρόσφυγες που ξεκινούν από τη Λιβύη, χάνει τη ζωή του στη διαδρομή, ενώ η αντιστοιχία το προηγούμενο διάστημα ήταν ένας στους 49. Οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι δεν συντονίζουν καμιά διάσωση στην περιοχή,  δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και δεν διστάζουν να αφήνουν εκατοντάδες ανθρώπους να πνίγονται για να αποτρέψουν τους επόμενους μετανάστες από το να έρχονται.

Η κύρια χώρα αναχώρησης προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη είναι η Λιβύη.

Η Λιβύη, εδώ και 7 χρόνια, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν αναρίθμητες ένοπλες πολιτοφυλακές που διατηρούν αυτοσχέδια κέντρα κράτησης στα οποία φυλακίζουν μετανάστες, τους κάνουν φρικτά βασανιστήρια για να τους αποσπάσουν χρήματα και ύστερα τους πουλάνε σαν σκλάβους στο δρόμο σε δημόσιες δημοπρασίες. Όλοι οι μετανάστες που διασώζουμε στην Μεσόγειο, έχουν αιχμαλωτιστεί στον δρόμο από συμμορίες, έχουν κλειστεί σε ιδιωτικά κέντρα κράτησης κι έχουν πωληθεί σαν σκλάβοι. Η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει ως εταίρους τις Λιβυακές συμμορίες, συγκεκριμένα, έχει αναγνωρίσει έναν συνασπισμό ένοπλων πολιτιφυλακών της Τρίπολης ως την επίσημη κυβέρνηση της και την χρηματοδοτεί για να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα κράτησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τη συμφωνία της Μάλτας τον Φεβρουάριο του 2017, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει το λιβυακό λιμενικό με αποκλειστικό στόχο να σταματάει τις βάρκες με τους πρόσφυγες και να τους επιστρέφει στην κόλαση των Λιβυακών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Φωτογραφίες: Kenny Karpov. Maud Veith, Laurin Schmidt

ert.gr