Θ. Καμπαγιάννης: Ζητάμε τα αυτονόητα για την επιτάχυνση της δίκης της Χ.Α.

Θανάσης Καμπαγιάννης

Μία μέρα μετά την κατάθεση του υπομνήματος με το οποίο οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. ζητούν επιτάχυνση της διαδικασίας και αποκλειστική διεξαγωγή των συνεδριάσεων στο Εφετείο Αθηνών, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών) εξήγησε, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ποιες είναι οι τέσσερις αυτονόητες κινήσεις με τις οποίες μπορεί να εντατικοποιηθεί η διαδικασία.

Επειδή τίθεται διαρκώς το ζήτημα αν καθυστερεί και πότε θα ολοκληρωθεί η δίκη, εμείς ως Πολιτική Αγωγή ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή: α) εντατικοποίηση των δικασίμων που σήμερα είναι οκτώ με δέκα κάθε μήνα, να γίνουν περισσότερες, ει δυνατόν και καθημερινά, β) να γίνονται στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό, γ) να υπάρξει αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και όχι μονάχα της προέδρου και της εισαγγελέως αλλά όλων των παραγόντων της δίκης και δ) να εξασφαλιστούν όλα τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται για να διεκπεραιώσει το έργο του το δικαστήριο», είπε ο κ. Καμπαγιάννης.

Όπως διευκρίνισε, τα σχετικά αιτήματα περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που επιδόθηκε στον νέο πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου, Κ. Σταμαδιάνο, με τον οποίο ήδη συναντήθηκαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, και έχει αποσταλεί και στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, με τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Αναφερόμενος στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η δίκη αλλά και στην τακτική που ακολουθεί η υπεράσπιση ο συνήγορος εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι της αποδεικτικής διαδικασίας -ήτοι οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και η ανάγνωση εγγράφων του κατηγορητηρίου (βίντεο, ηχητικά, έγγραφα)- και πλέον το σημαντικό είναι οι απολογίες των 68 κατηγορουμένων.

«Επειδή ακριβώς αυτή η φάση είναι μπροστά μας, οι κατηγορούμενοι αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά θα χρειαστεί να έρθουν στο δικαστήριο και να δώσουν εξηγήσεις και γι’ αυτόν τον λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τακτική κωλυσιεργίας», ανέφερε ο δικηγόρος και έφερε ως παράδειγμα τη στάση των συνηγόρων των χρυσαυγιτών που εισφέρουν ως αναγνωστέα έγγραφα εκατοντάδες κοινοβουλευτικές επερωτήσεις των κατηγορούμενων βουλευτών, οι οποίες -όπως είπε- «είναι προφανές ότι δεν είναι σχετικές με την υπόθεση καθώς δεν κατηγορούνται για το κοινοβουλευτικό τους έργο τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά για τις κακουργηματικές πράξεις που τέλεσε η συγκεκριμένη οργάνωση».

Υπογράμμισε, δε, ότι «υπάρχει μια επιχείρηση απαξίωσης του κύρους της Δικαιοσύνης όταν μέσα στο ακροατήριο ζητείται η ανάγνωση εκατοντάδων κοινοβουλευτικών επερωτήσεων και έξω από το ακροατήριο, στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι κατηγορούμενοι βουλευτές μιλάνε για δίκη-παρωδία, δίκη γραφική, δίκη-φάντασμα, όλες τις φράσεις που έχουμε ακούσει να χρησιμοποιούν ο Λαγός, ο Ηλιόπουλος, μια σειρά από στελέχη της Χρυσής Αυγής».

«Η απάντηση απέναντι σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη παρά οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι θεσμικοί φορείς, το Συμβούλιο Διοίκησης του Εφετείου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, να δώσουν περισσότερους πόρους στο δικαστήριο. Αυτό είναι το οποίο ζητάει η Πολιτική Αγωγή», συμπλήρωσε ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών και τόνισε ότι θα έπρεπε σε αυτό να συμφωνούν τυπικά και οι κατηγορούμενοι, που λένε ότι είναι όμηροι αυτής της διαδικασίας.

«Σε κάποιους μήνες μπορεί να υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις, το τελευταίο που θέλουμε είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων για το αν θα τελειώσει, πώς θα τελειώσει, ποιος την καθυστερεί… Γι’ αυτό τον λόγο την κάναμε τώρα την παρέμβαση προκειμένου τώρα να ληφθούν οι αποφάσεις. Μια εντατικοποίηση της δίκης τώρα και μια ικανοποίηση των αιτημάτων της Πολιτικής Αγωγής θα σημάνει ότι αυτή η δίκη θα τελειώσει στο τρέχον δικαστικό έτος 2018-2019», κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης

efsyn.gr