Οι άστεγοι της Ουγγαρίας στο «στόχαστρο» του Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν

Σε ισχύ τίθεται από την επόμενη εβδομάδα στην Ουγγαρία νομοθεσία που θα απαγορεύει τη διαβίωση στους δρόμους της χώρας, έπειτα από τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

Πολλές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αστέγων, αλλά η Ουγγαρία ίσως καταστεί η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει τη διαβίωση στον δρόμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», από την επόμενη εβδομάδα, το να είναι κανείς άστεγος θα αποτελεί συνταγματική παραβίαση.

Οι ακτιβιστές εκφράζουν τις ανησυχίες τους γύρω από τη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία όπως προειδοποιούν, θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας πολιτικής εκστρατείας ενάντια στους αστέγους από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εστιάζει ήδη στο μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν απειλή για την Ουγγαρία.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο και αρνούνται να μεταφερθούν σε καταφύγια, θα καλούνται να συμμετέχουν σε πρόγραμμα υποχρεωτική εργασίας, αλλά θα απειλούνται και με φυλάκιση. Παράλληλα, οι Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να τους κατάσχουν τα όποια προσωπικά τους αντικείμενα.

Την ίδια ώρα και καθώς οι άστεγοι είναι μεγάλο κομμάτι της Βουδαπέστης, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα ασύλου είναι τόσο άσχημες που προτιμούν να μείνουν στον δρόμο.

sputniknews.gr