Μη μιλάς, μη γελάς, κινηματογραφεί η ΕΛΑΣ!

Μη μιλάς, μη γελάς,  κινηματογραφεί η ΕΛΑΣ!

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ θα χρησιμοποιούν πλέον και «σκηνοθέτη» για το κινηματογραφημένο υλικό από τους εικονολήπτες που διαθέτουν για να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον πολιτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. 

Ματίνα Παπαχριστούδη

Η είδηση δόθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ πως αστυνομικοί «υποδύονταν» τους φωτογράφους -καμεραμέν και βιντεοσκοπούσαν συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Η χρήση τηλεοπτικής κάμερας από ΕΛΑΣ και ΜΑΤ είναι ήδη γεγονός από το 2013 – είχαν κυκλοφορήσει μάλιστα σε φωτογραφία τα ειδικά κράνη με την ενσωματωμένη κάμερα. Το νέο είναι ότι οι κάμερες θα είναι υψηλής ευκρίνειας και ότι το υλικό θα σκηνοθετείται από το αρμόδιο τμήμα στο υπουργείο και με βάση αυτό θα παραπέμπονται κατηγορούμενοι διαδηλωτές.

Η λειτουργία ειδικού τμήματος σκηνοθεσίας-μοντάζ στην αστυνομία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι η εξέλιξη στην καλά οργανωμένη επιχείρηση προπαγάνδας και χειραγώγησης  ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Δεν διαθέτει μόνο η αστυνομία κάμερες και σκηνοθέτες για να στηρίξει το ρόλο της ως δύναμη καταστολής. Άλλοι, πιο αρμόδιοι, έχουν ανοίξει το δρόμο. Το Μαξίμου και οι γενικές γραμματείες στον μηχανισμό επικοινωνίας διαθέτουν δικούς τους καμεραμέν, σκηνοθέτες, παραγωγούς και οργανωμένα τμήματα διαχείρισης Μέσων, μέσω των οποίων εφοδιάζονται με εικόνα, ήχο και φυσικά με δελτία τύπου ή non paper τα κρατικά ελεγχόμενα Μέσα, τα οποία διαδίδουν και αναπαράγουν την ελεγχόμενη είδηση-ρεπορτάζ.

Το κράτος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Αυτοί που δεν την κάνουν είναι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, τα συνδικαλιστικά όργανά τους και οι επαγγελματικές ενώσεις που ποτέ δεν έθεσαν το ζήτημα του ελέγχου ως μείζον και σημαντικό. Όλοι τους βολεύονται με το έτοιμο υλικό προς χρήση που παρέχει το κράτος και οι μηχανισμοί του, το αναπαράγουν χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα, συντηρώντας με αυτό τον τρόπο την προβληματική λειτουργία των Μέσων τους και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις σε αυτά. Το πολύ-πολύ να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό με ξεχωριστό σχολιασμό από τις γραφίδες και τις «φωνές» των ιδιοκτητών , αναλόγως της πολιτικής ή κομματικής ταυτότητας και κατεύθυνσης των ΜΜΕ και των στελεχών του.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες 16.10 

Μεγαλόστομες διακηρύξεις για «αγώνες» με στόχο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ, την ώρα που η ίδια επέβαλλε ατομικές συμβάσεις με απεχθείς όρους στους ίδιους τους εργαζόμενους τους. Στο γενικό συμβούλιο, οι συνδικαλιστές των σύμμαχων παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές πολιτικές δυνάμεις «ενοχλήθηκαν» από τη δημόσια καταγγελία της Πρωτοβουλίας για την  Ανατροπή. Το κακό γι’ αυτούς είναι πως τους έχουν πάρει χαμπάρι όλοι…

prin.gr

 

 

Το πώς αντιμετωπίζουν τους αγώνες τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου αποκαλύφθηκε πλήρως και στην πρόταση που κατέθεσε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 1ης Νοέμβρη που αποφασίζεται από πρωτοβάθμια σωματεία. Όλα τα παρόντα μέλη που εκφράζουν πολιτικά τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Το τελευταίο ψήφισε μόνο την απεργία του στις 8 Νοέμβρη, ενώ «ναι» είπε και η Πρωτοβουλία, στη λογική της συνέχεια και κλιμάκωσης.

 

Κανένα μάθημα δεν πήραν τα ΜΜΕ με την πλήρη κατάρρρευση της αξιοπιστίας και επιρροής τους στην περίοδο των μνημονίων. Η απεργία των αρχαιολόγων, την περασμένη Πέμπτη, αντιμετωπίστηκε για μια ακόμη φορά με τα συνηθισμένα αντι-εργατικά κλισέ. «Κλειστή η Ακρόπολη», «πρόβλημα με τους τουρίστες» κ.λ.π. Καμία αναφορά στα αιτήματα ή στο μείζον ζήτημα της απεργίας για την παράδοση των μνημείων στο Υπερταμείο και το ξεπούλημα της ιστορίας και της χώρας.