40 χρόνια από τη ‘νύχτα του θανάτου’ της RAF/Οι αντιδράσεις του εγχώριου κινήματος

18-19/10/1977 Μετά τις δολοφονίες των φυλακισμένων Γερμανών μαχητών της RAF(Φράξια Κόκκινος Στρατός) Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Γιάν Κάρλ Ράσπε στα “λευκά κελιά” των δυτικογερμανικών φυλακών του Στάμχαιμ, ξεσπάει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη. Οι διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταστέλλονται και συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στο Αυτόφωρο 20 άτομα

18/10/1977
Αθήνα: Περίπου 200 αναρχικοί συγκεντρώνονται το απόγευμα στο Πολυτεχνείο και ξεκινούν πορεία επί της Πατησίων με συνθήματα κατά της Γερμανικής κυβέρνησης που εξόντωσε τα μέλη της RAF, κρατώντας ένα πανό, με σύνθημα κατά του Γερμανού καγκελάριου Σμίτ. Λίγο μετά εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με τους κρανοφόρους και ο διοικητής του Δ’ αστυνομικού τμήματος Σακέλιος, ο οποίος δήλωσε πως ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Αγγελόπουλος διέταξε την απαγόρευση της πορείας, και αμέσως έδωσε διαταγή στους κρανοφόρους να τους διαλύσουν, οι διαδηλωτές τότε απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα,αλλά οι μπάτσοι κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία.

Μια ώρα μετά οι διαδηλωτές, συγκεντρώνονται μπροστά στα Προπύλαια, όπου εν τω μεταξύ είχαν φτάσει και περίπου 100 ακόμα άτομα του χώρου της επαναστατικής αριστεράς, και είχαν αναρτήσει ένα πανό που έγραφε: «Δολοφόνε Σμίτ – συνεργάτη Καραμανλή» (τότε ήταν πρωθυπουργός).

Αργότερα έφτασαν και εδώ οι κρανοφόροι της αστυνομίας κι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, κυνηγημένοι αυτοί, έτρεχαν μέσα στα διάφορα στενά, κατά ομάδες 5 με 10 άτομα φωνάζοντας συνθήματα: “Ζήτω η Αναρχία” – “Κάτω το κράτος” – “Έξω η βρώμικη κυριαρχία της εξουσίας” και όποιο εκλογικό κέντρο συναντούσαν το έσπαζαν (ήταν βουλευτικές εκλογές), τα επεισόδια στην συνέχεια γενικεύτηκαν, καθώς οι μπάτσοι συνέχιζαν το κυνηγητό, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομήρου, την Ακαδημίας, Ζαλοκώστα και Βουκουρεστίου. Με βόμβες μολότοφ,λοστούς και ξύλα οι διαδηλωτές καταστρέφουν τα εκλογικά κέντρα και κάποια μαγαζιά.Συλλαμβάνονται οι αναρχικοί Κωνσταντινίδης,Σύρπος, Ταχτσίδης,Ματζουράνης,Παναγιωτίδου.

19/10/1977
Αθήνα: Πορεία αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνελήφθησαν χθες διαδηλωτές. Τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτή την πορεία ήταν:“Λευτεριά στα αδέρφια μας» – «Εκδίκηση στους νεκρούς μας”, και “Ζουν”. Επεμβαίνει η αστυνομία και κηνυγάει τους διαδηλωτές.Στην διάρκεια του κυνηγητού χρησιμοποιούνται πέτρες, μολότωφ και καταστρέφονται βιτρίνες. Συλλαμβάνεται η Σ. Λαγκαδινού

Πειραιάς:
 Ομάδα αναρχικών βγήκε στους δρόμους μετά τις 12:00 τη νύχτα και έκανε διαδήλωση διαμαρτυρίας φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Μπαάντερ Ανδρέα”.“Κάτω το κράτος”.“Μπάτσοι δολοφόνοι”.Όταν τους επιτέθηκαν οι αστυνομικοί έκαναν οδοφράγματα για να αμυνθούν.

Θεσσαλονίκη:
 Πραγματοποιείται πορεία στο δυτικογερμανικό προξενείο. Κρανοφόροι και χωροφύλακες επιτίθενται…
Ακολουθεί πανδαιμόνιο και διακόπτεται η κυκλοφορία στην Εγνατίας. Το βράδυ ανακοινώνονται 13 συλλήψεις

20/10/1977:
Τέσσερα μέλη του «Ενοπλου Λαϊκού Αγώνα» προσπαθούν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε Γερμανική επιχείρηση, στο εργοστάσιο της AEG στου Ρέντη σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία μαχητών της RAF από το Γερμανικό κράτος. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εντοπίζονται από μπάτσους και ακολουθεί σφοδρή μάχη. Τραυματίζεται από σφαίρα σοβαρά στο κεφάλι το ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ Χρήστος Κασίμης καθώς και δύο μπάτσοι (Στεργίου και Πλέσσας).Ο Κασίμης αφήνει την τελευταία του πνοή την επομένη ημέρα.

athens.indymedia.org