Ιστορική απόφαση: Ο Ζάεφ βρήκε τα 80 «Ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η απόφαση της Βουλής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η βόριοι γείτονές μας συμφώνησαν να αλλάξουν όνομα, Σύνταγμα και να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ συγκέντρωσε τον πολυπόθητο αριθμό των 80 βουλευτών για να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ζόραν Ζάεφ τελικά τα κατάφερε. Βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν και η Συμφωνία των Πρεσπών «πέρασε» τελικά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Πλέον αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η πρόταση του Ζάεφ πέρασε δια πυρός και σιδήρου, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και έντονο παρασκήνιο. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία υπήρχαν τα 80 «ναι», ενώ στη συνέχεια, μετά από αίτημα του VMRO-DPMNE, έγινε και ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα.

Πανηγυρικές δηλώσεις Ζάεφ

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα και με αναρτήσεις που έκανε στο twitter, δήλωσε:

  • Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία.
  • Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.
  • Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας!
  • Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.
  • Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».

Συγχαρητήριο μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου» – Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, όπου εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ, με το οποίο τον συνεχάρη για την επιτυχία του.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε:

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!»

koutipandoras.gr