Δήλωση στήριξης από τον Σπύρο Μαρκέτο και ψηφίσματα συμπαράστασης σωματείων και συλλόγων

Η δίκη των τραμπούκων φασιστών της Χρυσής Αυγής από το δήθεν “σωματείο Άγ. Νικόλαος”, που επιτέθηκαν στην αντιφασιστική παρέμβαση της ΟΡ.Μ.Α. στο Πέραμα την 26 Μάη, έχει κινητοποιήσει εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους. Η δικαστική αυτή μάχη αποτελεί σημαντικό τμήμα του αντιφασιστικού αγώνα και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι δηλώνουν την ενεργή και έμπρακτη συμπαράστασή τους.

Δήλωση στήριξης από τον Σπύρο Μαρκέτο για τα μέλη & φίλους της ΟΡ.Μ.Α., θύματα της φασιστικής ενέδρας της 26ης Μαΐου στο Πέραμα

Η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον των μελών και φίλων της ΟΡ.Μ.Α. συμπληρώνει μια σειρά ανάλογων περιστατικών ποινικοποίησης του αντιφασισμού από τον κρατικό μηχανισμό. Η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές οργανώσεις δρουν με την ανοχή και συχνά την συμπαράσταση της αστυνομίας προσπαθώντας, χωρίς επιτυχία ευτυχώς, να επιβάλουν την τρομοκρατία τους στον δημόσιο χώρο. Οι εντεταλμένοι για την τήρηση του νόμου και της τάξης συστηματικά τους καλύπτουν, ενώ από την άλλη πλευρά καταδιώκουν και προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον κάθε λογής κόσμο που αντιστέκεται και αγωνίζεται για να μείνει ο δημόσιος χώρος ελεύθερος.
Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανοχής εγκληματικών επιθέσεων φασιστών, με χαρακτηριστικά αυτά που είδαμε στα τελευταία εγκαίνια της ΔΕΘ. Όλη η Ελλάδα είδε στις οθόνες της τηλεόρασης απελευθέρωση βιαιοπραγούντα συλληφθέντα από τα ΜΑΤ, αλλά και την ωμή βία εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών χωρίς να ακολουθήσει ούτε μια προσαγωγή. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστηματική πολιτική. Όπως και οι αναιτιολόγητες συλλήψεις αντιφασιστών.

Στο Πέραμα μετά το τυπικό κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής λειτουργούν ως τελευταία γιάφκα των ταγμάτων εφόδου τα γραφεία του δήθεν σωματείου Αγίου Νικολάου. Η ενέδρα που έστησαν θαμώνες αυτών των γραφείων έξω από τη γιάφκα, πρωί του Σαββάτου της 26ης Μαΐου 2018, αποδεικνύει ότι αυτό το δήθεν σωματείο δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το Πέραμα ή την υπεράσπιση των εργαζομένων της ζώνης, ούτε βέβαια και με τον Άγιο Νικόλαο ή κανέναν άλλο άγιο. Αντίθετα είναι προγεφύρωμα της υπόδικης ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Καθώς έχω ασχοληθεί επαγγελματικά και επί χρόνια, ως ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, με τον φασισμό, εντυπωσιάζομαι από τις κατάφωρες ομοιότητες των τακτικών της Χρυσής Αυγής, που δρα στο Πέραμα με το προσωπείο δήθεν εργατικού σωματείου, με τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Γνωρίζουμε πού οδήγησε τότε ο φασισμός. Σε ανάλογες τραγωδίες θα οδηγήσει και τώρα, αν δεν τον σταματήσουμε. Καθήκον όλων μας, να τον σταματήσουμε.

Εξυπακούεται ότι συμπαρίσταμαι, όπως και κάθε δημοκρατικός πολίτης, στους συλληφθέντες αντιφασίστες, οι οποίοι διώκονται απλώς και μόνον επειδή αντιστάθηκαν στην ωμή βία και στις προκλήσεις οπλοφόρων. Ζητώ κι εγώ, όπως και όλος ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας, την άμεση και πανηγυρική αθώωσή τους, αλλά και την καταδίκη εκείνων που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη φασιστική ενέδρα. Και την εγρήγορση όλων ώστε να φράξει ο δρόμος στον φασισμό, τον οποίο προωθούν δυνάμεις αντιδημοκρατικές και ολιγαρχικές.

Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

 

Για την δίκη στις 7/11, ως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη δηλώσει ως μάρτυρες υπεράσπισης των αντιφασιστών οι:

α) Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

β) Αντώνης Νταλακογιώργος, Πρόεδρος Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

γ) Όλγα Κοσμοπούλου, συνδικαλίστρια ιατρός του Κρατικού Νίκαιας

δ) Παναγιώτης Καραγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Περάματος

και εκπρόσωποι από Δημοτική Κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α Σαλαμίνας, Ε.Ε.Κ., Ο.Κ.Δ.Ε. – Σπάρτακος

 

Η αντιφασιστική συγκέντρωση της Τετάρτης 7 Νοέμβρη στις 9πμ στα Δικαστήρια Πειραιά θα μεταφέρει τον παλμό και την αποφασιστικότητα των εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, θα σπάσει την τρομοκρατία που θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν οι ναζί μαζί με την αστυνομία και θα μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα προς κάθε κατεύθυνση.

 

ormantifa.org