Αμερική: Ασταμάτητο το καραβάνι από την Ονδούρα

Το καραβάνι των οχτώ χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα που κινείται προς τα αμερικάνικα σύνορα είναι μια δυνατή σφαλιάρα των φτωχών του κόσμου στα μούτρα του Τραμπ. Οι οικογένειες των μεταναστών έχουν ήδη περάσει δύο διακρατικά σύνορα και την περασμένη Παρασκευή συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής για να περάσουν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό. 

Οι αρχές του Μεξικού αρχικά υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν την είσοδο με το σταγονόμετρο. Ο κόσμος όμως άρχισε να ρίχνει τους φράχτες και να προσπαθεί να μπει σαν μια γροθιά. 400 μπάτσοι άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. Ένα κομμάτι των μεταναστών κατέφυγε στο πέρασμα του ποταμού Σουτσιάτε, επιχειρώντας να μπει στο Μεξικό με πρόχειρες φουσκωτές σχεδίες. “Θα μείνουμε όλοι μαζί, δεν θα μας σπάσουν”, λέει ο Έντουιν Ρόσας. “Θα πάμε μέχρι το τελος”.

Η πορεία πλέον συνεχίζεται μέσα στο Μεξικό προς τα αμερικάνικα σύνορα για 1500 περίπου χιλιόμετρα. Ο απλός κόσμος συμπαραστέκεται στους μετανάστες, αντίθετα με τις απειλές του μεξικανικού και αμερικανικού κράτους. Έχουν στηθεί σημεία συγκέντρωσης βοήθειας για ρούχα και φαγητό στο Μεξικό για το καραβάνι.

Ο Τραμπ παρομοιάζει το “ποτάμι” των μεταναστών με εισβολείς και τους απειλεί. “Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσει η επέλαση παράνομων ξένων που προσπαθούν να περάσουν το νότιό μας σύνορο. Πρέπει να κάνουν αίτηση ασύλου στο Μεξικό πρώτα, και αν δεν το κάνουν, οι ΗΠΑ θα τους διώξουν”. Εκμεταλλεύεται το καραβάνι για να συσπειρώσει τη βάση του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη για το Κογκρέσο. Φτάνει να κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει τους μετανάστες. Ένας βουλευτής του δεν δίστασε να πει ότι και αυτούς.. τους χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος.

Οι μετανάστες δεν καθοδηγούνται από κανέναν εκτός από την ανάγκη τους. Η πλειοψηφία έρχονται από την Ονδούρα για να γλυτώσουν από τη βία και τη φτώχεια. Το 66% των Ονδουρένιων ζει στη φτώχεια και το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική έχει βάλει αρκετά το χέρι της για να προκαλέσει και βία και φτώχεια στην Ονδούρα. Το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης το 2009 έγινε κάτω από τα μάτια του Ομπάμα. Το καθεστώς που προέκυψε άρχισε να περνάει μια σειρά φιλελεύθερες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Το 2017 ξέσπασαν διαδηλώσεις για τη νοθεία στις εκλογές και οι αρχές δολοφόνησαν 30 διαδηλωτές και συνέλαβε πάνω από 1500. “Δεν υπάρχει δουλειά στην πατρίδα, κανένα μελλον”, λεει ο Ουίλιαμ που συμμετέχει στο καραβάνι.

Ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του κόσμου φοβάται μερικούς χιλιάδες μετανάστες, νέους εργάτες και εργάτριες με τα παιδιά τους που ζητάνε μια ευκαιρία να δουλέψουν και να ζήσουν ασφαλείς. Η πολιτική των κλειστών συνόρων και των τειχών δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Το κράτος που φυλακίζει μικρά παιδιά και τα χωρίζει από τους γονείς τους πριν ακόμη βγάλουν τις πάνες τους ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάνοπλο ένα ειρηνικό καραβάνι. Το αντιρατσιστικό κίνημα όλου του πλανήτη στέλνει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες που τα βάζουν με τον Τραμπ.

ergatiki.gr