Στη φυλακή ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο

Ο Ροντρίγκο Ράτο ήταν πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος («αδελφό» κόμμα της Ν.Δ), ενώ χρημάτισε υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004 πριν γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Το όνομα του Ράτο -που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012- συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας: μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ‘τοξικά’ τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011. (Σας θυμίζει αυτή η περίπτωση στην «δική» μας φούσκα του Χρηματιστηρίου, την μεγαλύτερη ληστεία του ελληνικού λαού που έγινε μεταπολιτευτικά και για την οποία δεν υπήρξε κανείς ένοχος;).

Οπως, λοιπόν, μας ενημερώνει το ΑΠΕ ο τύπος αυτός σήμερα μπαίνει φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών για τηνυπεξαίρεση κεφαλαίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της τράπεζας Bankia.

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου διότι διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών» με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία υπάχθηκε σε μια οδυνηρή θεραπεία λιτότητας.

Η δικαιοσύνη της χώρας του έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια και ο Ράτο θα ξαναδικαστεί στις 26 Νοέμβρη   για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορούμενους.

tsak-giorgis