Τίμησαν τη Χανιώτισσα που έσωσε από τους ναζί Ελληνο-εβραίο απ’την Κρήτη

Τον παρουσίασε ως γιο της για να τον σώσει από τους Ναζί – Δεκαετίες μετά, ενώ έχει αποβιώσει, βραβεύτηκε στα Χανιά με το βραβείο του Δικαίου των Εθνών, παρουσία του ανθρώπου που έσωσε.

(Πρώτη ενημέρωση 12:20)

Συγκίνηση και περηφάνια επικράτησε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας υπέροχης εκδηλωσης που επιμελήθηκε το 1ο Λύκειο Χανίων, για την βράβευση της Χανιώτισσας Αθηνάς Βαρβατάκη, η οποία κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με κίνδυνο της ζωής της, έσωσε τον Ελληνο – εβραίο από την Κρήτη, Ιωσήφ (Σήφη) Βεντούρα, από τους Γερμανούς Ναζί.

Στην Αθηνά Βαρβατάκη απενεμήθη, το βραβείο του  «Δικαίου των Εθνών» του Ινστιτούτου & Μουσείου του Ολοκαυτώματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ ενώ το βραβείο παρέλαβαν μέλη της οικογένειας της καθώς η ίδια δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.

Η ιστορία διάσωσης του Ιωσήφ Βεντούρα είναι μια πράγματι συγκλονιστική ιστορία αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε το 1938 στα Χανιά και μετά απο 3,5 χρόνια οι γονείς του, Ραφαήλ και Μπιάνκα Βεντούρα αποφάσισαν να αποχωριστούν τα παιδιά τους για να τα σώσουν από τον θάνατο. Φεύγοντας με ένα καΐκι από τα Χανιά για την Αθήνα, η οικογένεια Βεντούρα μοιράστηκε στα τρία, βρίσκοντας καταφύγια σε σπίτια φίλων.

Τότε μια γενναία Χανιώτισσα, από τον Κουρνά, που ήταν η παραμάνα της οικογένειας, αποφάσισε να τους ακολουθήσει στην Αθήνα και να παρουσιάσει τον 3,5 χρονών Ιωσήφ ως νόθο γιο της, με κίνδυνο της ζωής της, προκειμένου να γλιτώσει το παιδί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η γυναίκα αυτή ήταν η Αθηνά Βαρβατάκη.

Σήμερα στην εκδήλωση προς τιμήν της, ο διασωθείς μιλησε για την Αθηνά Βαρβατάκη αναφέροντας οτι για αυτόν υπήρξε δεύτερη μητέρα. Μια γυναίκα που όπως είπε ήταν αγράμματη, αλλά όταν κανείς μιλούσε μαζί της, νόμιζε οτι ήταν φιλόσοφος. Είχε απέραντη καλοσύνη για όλο τον κόσμο και ήταν θαρραλέα καθώς εκείνη, την εποχή, να παρουσιάζεται ως ανύπαντρη με ένα παιδί, ήταν κόντρα στους «κανόνες» της εποχής.

Δείτε την αφήγηση του κ. Βεντούρα για την γυναίκα που τον έσωσε

Λίγο μετά, στον χαιρετισμό του ο κ. Βεντούρας εμφανώς συγκινημένος, μιλώντας και πάλι για την Αθηνά Βαρβατάκη, που τον μεγάλωσε σαν παιδί της, είπε ότι μπορεί το όνομά του να είναι Ιωσήφ, αλλά οι φίλοι του τον αποκαλούν Σήφη, ενώ η γυναίκα που τον έσωσε τον φώναζε Σηφαλιό.

Η βράβευση έγινε παρουσία της Πρέσβειρας του Ισραήλ κυρίας Ιρίτ Μπέν Άμπα, η οποία επεσήμανε οτι το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε Έλληνες μη εβραίους, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν Εβραίους που κινδύνευαν από τους ναζιστές.

Το συγκεκριμένο βραβείο όπως εξήγησε έχει δοθεί σε 26.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και σε 335, στην Ελλάδα, επισημαίνοντας οτι 75 χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτούς που έσωσαν μια οικογένεια, ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, επειδή απλά πίστευαν στην ανθρώπινη ζωή και δεν αμφισβητούσαν την ανθρώπινη ύπαρξη με τον τρόπο που το έκαναν οι Ναζί.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ
Κατα γενική ομολογία η απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Λυκείου Χανίων οι οποίοι παρουσίασαν ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στην ιστορία των Εβραίων της Κρήτης, στην εξόντωσή τους καθώς και στην ιστορία της οικογένειας Βεντούρα και της διάσωσης του μικρού Ιωσήφ απο την Αθηνά Βαρβατάκη.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ναυαγίου του πλοίου Αναίς, που βρίσκεται στην παραλία του Κουμ Καπύ.

Το απόγευμα ακολούθησε τιμητική εκδήλωση για την Αθηνά Βαρβατάκη παρουσία φορέων και πολιτών.

flashnews.gr