12 ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεις από την Τουρκία απαιτούν δικαιοσύνη για τον Ζακ

Κείμενο που υπογράφουν 12 ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις από την Τουρκία για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Η επιστολή:

Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο ΛΟΑΤΚΙ, HIV+ ακτιβιστής και drag queen Ζακ Κωστόπουλος, έπεσε θύμα άγριου λιντσαρίσματος στην Αθήνα. Από την αρχή κυκλοφόρησαν ειδήσεις στα ελληνικά μέσα ενη- μέρωσης, τα οποία ανάφεραν ότι ο Κωστόπουλος έχασε την ζωή του ως αποτέλεσμα απόπειρας ληστείας. Ωστόσο, σύντομα, τα βίντεο που ήρθαν στην δημοσιότητα έδειξαν ότι, βρέθηκε κλειδω- μένος μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο και κατά την απόπειρα του να βγει, σπάζοντας την βιτρίνα, ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι θανάτου από τους επιτιθέμενους του και στην συνέχεια από την αστυ- νομία.

Εμείς, ως οργανώσεις και ακτιβιστές/ριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την Τουρκία, αισθανόμαστε βαθιά οδύνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Καθώς η έρευνα που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης επιχείρησαν να απεικονίσουν τους δολοφόνους στο κοινό, ως «μια ομάδα εξοργισμένων πολιτών» και τον δολοφονημένο ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, ως «εγκληματία κλέφτη», προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη βία που υπέστη, αυτή η οδύνη μας έχει μετατραπεί σε οργή.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή αμερόληπτης και δίκαιης έρευνας, για την δίωξη των δραστών του εγκλήματος και την ενημέρωση του κοινού με τη δέουσα διαφάνεια.

Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο. Βλέπουμε τη δολοφονία του Κωστόπουλου ως συ- νέπεια της ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η απαίτηση μας για δικαιοσύνη για τον Κωστόπουλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεκδίκησης μας για δι- καιοσύνη για όλα τα άτομα που είναι εκτεθειμένα στη βία, δολοφονική και μη, λόγω του σεξουαλι- κού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους στην Τουρκία, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα οποία αντιστέκο- νται για την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα στην Ελλάδα και στον αγώνα τους για δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Οι οργανώσεις: Bursa Free Colors LGBTI+ Association, Dersim Roştîya Asmê LGBTI+ Initiative, Hevi LGBTI Association, Izmir Young LGBTI+ Association, Kaos GL – Kaos Gay and Lesbian Cultural Research and Solidarity Association, Keskesor LGBTI+ Initiative, Kocaeli LGBTI+ Initiative, Istanbul LGBTI Solidarity Association, Mersin 7 Colors LGBTI Associ-ation, SPoD – Social Policies, Gender Identity, και Sexual Ori- entation Studies Association.

left.gr