Έγγραφο της CIA παρουσιάζει τον Κ. Καραμανλή ως συνεργάτη των ναζί στην Θεσσαλονίκη….

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες , ένα έγγραφο – μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου σύμφωνα με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης συμπεριλαμβάνονταν σε λίστα πρακτόρων των ναζί κατά την κατοχή. Είναι όμως αποκάλυψη; Μάλλον πρόκειται για επανάληψη των διχαστικών ισχυρισμών ενός αδίστακτου ναζί που κάποτε έριξε δηλητήριο στην ελληνική πολιτική ζωή για να βγει ο ίδιος «λάδι». Τότε στα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδα ο πρώην διοικητής της Θεσσαλονίκης ο Μαξ Μέρτεν, που εξόντωσε τους Έλληνες Εβραίους τα κατάφερε μια χαρά….

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της CIA, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε συνδράμει τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη Θεσσαλονίκη στην εξόντωση των Εβραίων της πόλης. (προφανώς οι πληροφορίες προέρχονται από τον Μέρτεν) Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της CIA, στη δικογραφία που οδήγησε στην καταδίκη του εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν υπήρχε πίνακας Ελλήνων πρακτόρων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές και συγκεκριμένα με τον αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, που πρωτοστάτησε στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, στα ονόματα των πρακτόρων περιλαμβανόταν το όνομα του τότε Έλληνα πρωθυπουργού και επικεφαλής της ΕΡΕ, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, καθώς και ενός καθηγητή Πανεπιστημίου ονόματι Πετρόπουλου. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι υπάλληλος του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών με καταγωγή από το Ισραήλ παρακολούθησε τη δίκη και έλαβε γνώση «ιδίοις όμμασι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, των ευαίσθητων πληροφοριών που περιείχε ο πίνακας. Στη συνέχεια ειδοποίησε αρμοδίως την τότε ελληνική κυβέρνηση. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας στο Ισραήλ προέβη σε επίμονα διαβήματα ώστε να μη δημοσιοποιηθεί με κανέναν τρόπο ο επίμαχος πίνακας και αποκαλυφθεί το όνομα του πρωθυπουργού.

Πράγματι, αναφέρει το έγγραφο, ο εισαγγελέας της δίκης, Χάουσνερ, δεν χρησιμοποίησε τα στοιχεία του πίνακα στη δίκη. Δείτε το έγγραφο στον ιστότοπο της CIA ΕΔΩ. Η υπόθεση Μαξ Μέρτεν Η ιστορία αναδείχθηκε το 1959 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε στη βουλή νομοσχέδιο περι αναστολής διώξεως των εγκληματιών πολέμου και ενώ ο Μαξ Μέρτεν βρισκόταν στην φυλακή! Ο αποκαλούμενος δήμιος της Θεσσαλονίκης είχε συλληφθεί εντελώς τυχαία το 1957 ενώ είχε έρθει στην Αθήνα για να παραστεί σε δίκη ενός συμπατριώτη του ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Τελικά στο εδώλιο κάθισε ο Μέρτεν κατηγορούμενος για την εξόντωση 50 χιλιάδων Εβραίων. Η δίκη του συγκλόνισε το πανελλήνιο και ο Γερμανός καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε όμως νύχτα, στις 5 Νοεμβρίου του 59 και απελάθηκε, προφανώς ύστερα από συμφωνία με τη Γερμανική κυβέρνηση. Όταν έφτασε στη Γερμανία και αισθάνθηκε ασφαλής, πέρασε στην αντεπίθεση και κατήγγειλε τον Καραμανλή μέσω Σπήγκελ ότι αυτός και οι συνεργάτες του ήταν «έμμισθοι πληροφοριοδότες των γερμανικών αρχών κατοχής και για τις πολύτιμες πληροφορίες που είχαν δώσει σχετικά με την Αντίσταση, πήραν ανταμοιβή από τις κατασχεμένες περιουσίες των Εβραίων». Δεν παρουσίασε όμως ποτέ σοβαρά στοιχεία που να δένουν τους ισχυρισμούς του. Η ελληνική κυβέρνηση τότε απάντησε σε υψηλούς τόνους ότι ο Καραμανλής ουδέποτε βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της κατοχής . Στην συνέχεια κατατέθηκαν μηνύσεις επί συκοφαντία….

mixanitouxronou.gr