Ενα αντίο στον σεμνό ήρωα

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών μία από τις σεμνότερες φυσιογνωμίες του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο «Κωτσίκος» για τους συντρόφους του, ο Κώστας Παπαδόπουλος, ένας από τους νεότερους κρατούμενους της χούντας των συνταγματαρχών, πέθανε την περασμένη Κυριακή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο «Κωτσίκος» συνελήφθη σε ηλικία μόλις 17 ετών για την αντιστασιακή του δράση και βασανίστηκε άγρια από τα όργανα της χούντας, τόσο, που έζησε μέχρι προχθές με όλες τις συνέπειες εκείνων των βασανισμών στο κορμί του.

«Τον τσάκισαν στην Ασφάλεια, ήταν που δεν έκανε και πίσω, δεν γονάτιζε, προκαλούσε τους βασανιστές, πήγαινε την αντοχή του μέχρι το τέρμα», διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο Κλέαρχος Τσαουσίδης, σύντροφός του και στα μεταδικτατορικά χρόνια στον «Ρήγα Φεραίο», για να προσθέσει ότι «ο «Κωτσίκος» μας όχι μόνο δεν εξαργύρωσε τίποτα από τις ταλαιπωρίες του, αλλά δεν μιλούσε καν αν δεν τον ρωτούσες, ούτε για την υγεία του. Ηταν πάντα ευθύς, ήρεμος και ταπεινός άνθρωπος».

«Συναντήθηκα με τον «Κωτσίκο» στις φυλακές Κορυδαλλού το 1970», θυμάται ο βουλευτής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καταδικασμένος επί χούντας σε ισόβια. «Εμεινε πάντα αριστερός, σεμνός, σταθερός και μακριά από το προσκήνιο, πολύ δυνατός χαρακτήρας, και πολλοί θυμούνται ακόμη τι έγινε όταν ο Καραπάνος, πρόεδρος του στρατοδικείου, κάλεσε αυτόν πρώτο στη δίκη γιατί νόμιζε ότι θα «έσπαγε»».

Το περιστατικό που θυμάται ο Μηταφίδης είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο ενός άλλου επίλεκτου μέλους του αντιδικτατορικού αγώνα, του Νάντη Χατζηγιάννη, κατηγορούμενος κι αυτός στην ίδια δίκη, εξιστορεί στο «Τι έχεις μ’ αυτόν;» (2007):

«…δεν ήξερε το ανθρωποειδές από ποιον να αρχίσει. Αγκομαχούσε ο πρόεδρος. Φώναξε τον μικρότερο σε ηλικία Κωτσίκο (Κώστα) Παπαδόπουλο που ήταν τότε 17 χρονών. Τον ρώτησε αν μετανιώνει για τις πράξεις του… Και παίρνει την περήφανη απάντηση που δεν περίμενε από έναν νέο: «ΟΧΙ! Γιατί εμείς αγωνιστήκαμε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία στη χώρα μας ενάντια στους χουντικούς στρατοκράτες που κατέλυσαν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Είμαι Λαμπράκης και Δημοκράτης. Δεν μετανιώνω και είμαι περήφανος που πολέμησα τη δικτατορία. Με βασάνισαν και με σάπισαν στο ξύλο στην Ασφάλεια…». Του έφυγε η μασέλα του άθλιου στρατοδίκη».

«Τους έπιασε Κώτσους»

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-74) θυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «δικάστηκε με 40 ακόμη συναγωνιστές/τριές του στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1967. Παρά τη μικρή του ηλικία, ο «Κώτσος» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, αφού «έπιασε Κώτσους» -κατά την αμίμητη έκφραση του προέδρου του στρατοδικείου, Καραπάνου– τους στρατοκράτες του Γ’ Σώματος Στρατού» όταν έγραψε συνθήματα στον τοίχο, με συνέπεια να αποφασιστεί έκτοτε, και μέχρι τις μέρες μας, να αντικατασταθεί ο τοίχος με κάγκελα.

«Τους έτσουξε πολύ η ιστορία με τα συνθήματα, γι’ αυτό τον χτύπησαν τόσο», θυμάται ο σύντροφος, συγκατηγορούμενος και φίλος του Σπύρος Σακέτας: «Ο «Κωτσίκος» βγήκε από την πρώτη μέρα της χούντας στην παρανομία. Ηταν πάντα ένα ευγενικό, ανιδιοτελές, αθώο παιδί με τεράστιο ψυχικό σθένος, ένα ηρωικό παιδί».

Ο «Κωτσίκος» μετά τη δικτατορία συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕεσ., της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4.30 μ.μ. στα Νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου (5ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης), όπου θα τελεστεί και η εξόδιος ακολουθία.

efsyn.gr/arthro