Όχι στα 12 μίλια

«H εξωτερική μας πολιτική κλείνει στο πρώτο βήμα ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών αλλά με κρατική μορφή 25 ετών, αλλά επίσης ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο. Είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα». 

Mε αυτήν τη δήλωση άφησε το Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώνοντας την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στη ζώνη από τα Διαπόντια νησιά έως και τα Αντικύθηρα.

Ακολούθησε ένα μπαράζ διπλωματικών αντεγκλήσεων και στρατιωτικών κινήσεων. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις ενώ σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Η διακήρυξή μας της εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995, εμπεριέχει την αναγκαία πολιτική προειδοποίηση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», το γνωστό «casus belli», «αιτία πολέμου» που έχει ψηφιστεί από την τουρκική βουλή.

H τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και της αντιπολίτευσης) βασίζεται στον ισχυρισμό ότι έχει το δίκιο και συγκεκριμένα το «Δίκαιο της Θάλασσας» με το μέρος της. Πρόκειται για ένα σαθρό επιχείρημα. Καταρχήν ποιοι όρισαν και πόσο δίκαιο είναι το «Δίκαιο της Θάλασσας»;

«Το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες είναι κι αυτά προϊόντα ανταγωνισμών, συγκρούσεων και συμμαχιών ανάμεσα σε άρχουσες τάξεις και αποτυπώνουν την ισχύ και τις επιδιώξεις σε μια δεδομένη περίοδο. Η περίπτωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε μετά από παζάρια δεκαετιών το 1982 και άρχισε να τίθεται σε ισχύ από το 1994, είναι μια τέτοια περίπτωση» έγραφε τον Ιούλιο σε άρθρο του στην Eργατική Aλληλεγγύη ο Λέανδρος Μπόλαρης. «Αυτή η Σύμβαση έχει γίνει θερμοκήπιο έντασης και ανταγωνισμών… Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Κίνα βρέθηκε ριγμένη καθώς όταν υπογράφηκε δεν ήταν ακόμα παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη και τώρα διεκδικεί τα “δίκια” της και βρίσκει αντιμέτωπα κράτη της περιοχής και βέβαια τις ΗΠΑ» που επικαλούνται το “Δίκαιο της Θάλασσας” κατά της Κίνας.

Μια εικόνα του τι σημαίνει η επέκταση στο Αιγαίο δίνει σε σχετικό άρθρο του (ΕφΣυν 24/10) ο Αλέξης Ηρακλείδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Με τυχόν επέκταση στα 12 μίλια, η Ελλάδα σχεδόν θα διπλασίαζε την κυριαρχία της στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου από 35% που είναι σήμερα (με τα 6 μίλια) στα 64% και η ανοιχτή θάλασσα θα περιοριστεί από 56% που είναι τώρα, στο μόλις 26,1%. Το Αιγαίο θα καταστεί κλειστή ελληνική θάλασσα μια και θα υπάρχει αδιατάρακτη συνέχεια χωρικών υδάτων από το Σούνιο ώς τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη». Και συνεχίζει:

«Όταν υπάρχουν αντικριστές χώρες και όταν ισχύουν “ειδικές περιστάσεις”, με πολλά νησιά ή περίπλοκη ακτογραμμή, όπως κατ’ εξοχήν συμβαίνει στο Αιγαίο, τότε δεν συνιστάται μονομερής οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια από τη μία χώρα, αλλά συμφωνία μεταξύ των δύο παράκτιων χωρών ή προσφυγή για επίλυση σε διεθνές δικαστικό όργανο…»

Η επέκταση στο Ιόνιο, είναι μια επιθετική κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα των ανταγωνισμών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ρητά διατυπωμένο στόχο την «επέκταση» την κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Όπως και η «Συμφωνία των Πρεσπών», στόχο έχει την αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού καπιταλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Η άρχουσα τάξη είναι πρωταγωνίστρια σε έναν ανταγωνισμό με την τουρκική για το ποια θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί καλύτερα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας με τα κατάλληλα «ανταλλάγματα». Τα συνεχή βήματα της κυβέρνησης να αναδειχτεί το ελληνικό κράτος κεφαλοχώρι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, γίνονται όλο και περισσότερα καθώς οι σχέσεις των τελευταίων με την Τουρκία βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Αυτό το διπλωματικό παιχνίδι, ντυμένο με εκατέρωθεν φιλειρηνικές διακηρύξεις, δεν μένει βέβαια στα λόγια. Μεταφράζεται σε κλιμάκωση των εξοπλισμών, στήριξη σε δικτατορίες και αντιδραστικά καθεστώτα, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άνοιγμα νέων νατοϊκών βάσεων και αύξηση της πολεμικής έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Χτίζοντας την αλληλεγγύη η εργατική τάξη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.

ergatiki.gr