Ο Μπολσονάρου μεταφέρει τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, ενώ αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), τόνισε πως πρόκειται για μέτρο παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο Μπολσονάρου δήλωσε στην φιλοκυβερνητική ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom ότι η κίνηση αυτή βρισκόταν στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ δικαιολόγησε την απόφαση του λέγοντας πως είναι κάτι για το οποίο έχει πάρει έγκριση από τον λαό. «Όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου καμπάνιας ρωτήθηκα για το αν θα έκανα πράξη κάτι τέτοιο απάντησα θετικά. Το Ισραήλ είναι το μόνο έθνος που μπορεί να αποφασίσει την πρωτεύουσα του και κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να επέμβει», ανέφερε ο ακροδεξιός πρόεδρος.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση του Μπολσονάρου, ενώ η Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για παράνομη ενέργεια «Είναι ένα προκλητικό μέτρο, που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το μόνο που κάνει είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή. Είναι κρίμα πραγματικά που η Βραζιλία προσχώρησε σε αυτή την αρνητική συμμαχία εναντίον του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χανάν Ασράουι, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που μετέφερε τον Μάιο την πρωτεύουσα της στο Ισραήλ, προκαλώντας το τεράστιο κύμα αντίδρασης των Παλαιστίνιων. Τις ΗΠΑ ακολούθησαν η Γουατεμάλα και η Παραγουάη, αλλά η Βραζιλία είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

thepressproject.gr