«Δεν θα μας λυγίσετε» το μήνυμα της Κούβας σε ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στην Κούβα, προσθέτοντας στη μαύρη λίστα του εμπάργκο πάνω από είκοσι εταιρείες της Κούβας, οι οποίες συνδέονται με τον στρατό ή την υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης, η Αβάνα απαντά πως δεν πρόκειται να τους λυγίσουν και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή θα απομονώσει περαιτέρω την Ουάσινγκτον σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τζον Μπόλτον,  σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε την Πέμπτη ότι πάνω από είκοσι εταιρείες της Κούβας, οι οποίες συνδέονται με τον στρατό ή την υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης της νήσου, θα προστεθούν στις 100 και πλέον με τις οποίες απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται ή να γίνονται πελάτες τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Αβάνα ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τις νέες κυρώσεις που εξήγγειλε η Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο, τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν πρόκειται να τους λυγίσουν. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτά τα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς θα προστεθούν στις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού. Θα αποτύχουν, δεν πρόκειται να λυγίσουν τη θέληση του κουβανικού λαού».

Σημειώνεται ότι ο Μπόλτον ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά της Κούβας, μόλις μία ώρα αφού 189 κράτη-μέλη του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση με απόφασή τους να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν οι χώρες που καταψήφισαν την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία που εκφώνησε με αντικείμενο την αμερικανική πολιτική στη Νότια Αμερική, ο Μπόλτον χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή προσωπικοτήτων «ίδιας ευαισθησίας» με τη ρεπουμπλικανική διοίκηση, όπως του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία και του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου.

«Η τρόικα της τυραννίας σε αυτήν την ήπειρο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όπως όλα τα καθεστώτα και οι καταπιεστικές ιδεολογίες, είναι καταδικασμένη στον αφανισμό» σημείωσε ο ίδιος, καλώντας τους ηγέτες της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να «νιώθουν φόβο απέναντι στην ενάρετη εξουσία» των πολιτών τους, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος και η διοίκησή του θα στηρίξουν τους μαχητές της ελευθερίας»

thepressproject.gr