«Να μην επωάζεται το αυγό του φιδιού»

«Πολιτική πράξη και παρέμβαση που υποδηλώνει την απόφασή μας να μη συνεχίσει να επωάζεται το αυγό του φιδιού στην Ευρώπη και την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής τη χθεσινή παρουσία του στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης μαζί με την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αφού παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης στη δημοσιότητα της δίκης, αλλά και την αυτονόητη εμπιστοσύνη προς το δικαστήριο προκειμένου, όπως υπογράμμισε, «με πλήρη και αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων και των εγγυήσεων του ελληνικού δικαιικού συστήματος να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα αυτής της δίκης».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «μία από τις καλύτερες στιγμές» του Ευρωκοινοβουλίου το πρόσφατο ψήφισμα με το οποίο ζητείται από τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα ενάντια σε όλα τα φαινόμενα φασιστικής, ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας και σημείωσε με έμφαση ότι στη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται σαφής αναφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για το τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη δίκη μίλησε στην «Εφ.Συν.» η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Η Ακροδεξιά στη χώρα μας έχει την πιο θλιβερή μορφή της, κατηγορείται για ανθρωποκτονίες, σε αντίθεση με την Ακροδεξιά στην Ευρώπη που πολιτεύεται διαφορετικά» τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε την ανάγκη «να αντιληφθεί η κοινωνία ότι πρόκειται για ανθρώπους που περιφρονούν συνολικά την ανθρώπινη ζωή, αφού τα θύματά τους δεν είναι μόνο αλλοδαποί, αλλά οποιοσδήποτε θεωρούν πολιτικό τους αντίπαλο».

Για τον Νίκο Παρασκευόπουλο «η δίκη της Χ.Α. θα μείνει στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία ως μια προσπάθεια της δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα με όρους κράτους δικαίου» καθώς, όπως εξήγησε, πρόκειται για μια διαδικασία που αποτελεί δοκιμασία για τη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη.

Λίγο νωρίτερα, εντός του Εφετείου, ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μάρτυρες της προσπάθειας της υπεράσπισης να καθυστερήσει τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Λαγού προσκόμισε στο δικαστήριο ως αναγνωστέα έγγραφα 2.000 σελίδες με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του υπόδικου βουλευτή, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου, η οποία του ζήτησε να περιοριστεί μόνο στα ουσιώδη και σχολίασε «για να μη λέει μετά και ο πελάτης σας ότι καθυστερεί η δίκη…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Εφετείου απάλλαξε τους δικαστές της σύνθεσης από τα καθήκοντά τους σε άλλες δίκες, με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν περισσότερες συνεδριάσεις για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, γεγονός που συντελεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής με το οποίο ζητούσε από το Εφετείο Αθηνών και το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση της δίκης, ενώ σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι «το ζήτημα έχει διαγνωστεί και από τη νέα διοίκηση του Εφετείου, ιδίως ως προς τη δυνατότητα αύξησης των συνεδριάσεων».

efsyn.gr