Παλαιστίνη-Γάζα: Συμφωνία με το Ισραήλ για τερματισμό των διαδηλώσεων;

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, την Παρασκευή 26 Οκτώβρη η Χαμάς και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Με βάση τη συμφωνία, η Χαμάς δεσμεύεται να σταματήσει τις διαδηλώσεις δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, που συνεχίζονται για πάνω από έξι μήνες, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», καθώς και την εκτόξευση ρουκετών και το πέταγμα εμπρηστικών μπαλονιών προς το Ισραήλ, με αντάλλαγμα το πλήρες άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων, τη διεύρυνση της ζώνης ψαρέματος της Γάζας σε πρώτη φάση από τα έξι στα εννιά και αργότερα στα 20 ναυτικά μίλια και την εξεύρεση λύσης για τους δεκάδες χιλιάδες άνεργους δημόσιους υπαλλήλους που είχε διορίσει η κυβέρνηση της Χαμάς, οι οποίοι απολύθηκαν όταν η Παλαιστινιακή Αρχή ανέλαβε τη διοίκηση της Γάζας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ισλαμική Τζιχάντ προχώρησε σε ξεχωριστή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το Σάββατο 27 Οκτώβρη.

Παρά ταύτα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Οκτώβρη το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς 80 στόχων σε ολόκληρη τη Γάζα ως απάντηση στην εκτόξευση περισσότερων από 30 ρουκετών από την Αντίσταση. Μόλις το ένα τρίτο των παλαιστινιακών ρουκετών αναχαιτίστηκε από το πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιπες κατέληξαν σε χωράφια γύρω από ισραηλινούς εποικισμούς κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους τους και θυμίζοντας στους σιωνιστές ότι η Αντίσταση είναι πάντα παρούσα δίνοντας απαντήσεις στην κλιμακούμενη ισραηλινή επιθετικότητα.

Από τα αεροπορικά αντίποινα των σιωνιστών προκλήθηκαν ζημιές σε πληθώρα πολιτικών υποδομών και κατοικιών, ενώ χτυπήθηκε και το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, 17 αεροπορικά χτυπήματα είχαν στόχο κτίρια που ανήκουν στις Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλο σκέλος της Χαμάς, στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Την Κυριακή 28 Οκτώβρη, ισραηλινό μαχητικό βομβάρδισε περιοχή στη Χάν Γιούνις, τραυματίζοντας τρία παιδιά 11 και 12 χρόνων που έτυχε να βρίσκονται δίπλα στα σύνορα. Ισραηλινοί στρατιώτες απέτρεπαν επί δύο ώρες την προσέγγιση ιατρικού προσωπικού στο σημείο του βομβαρδισμού, προκειμένου να παράσχει ιατρική βοήθεια στα παιδιά, τα οποία αφέθηκαν να αιμορραγούν μέχρι που κατέληξαν.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά) έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ 1.434 έχουν τραυματιστεί.

Το ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα ενάντια στα τρία παιδιά προκάλεσε νέα κύματα οργής στον παλαιστινιακό λαό. Ακολούθησαν την επόμενη μέρα μαζικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την Αντίσταση να εκδικηθεί για τη δολοφονία των παιδιών. Οι εξελίξεις αυτές στριμώχνουν τη Χαμάς που, εκτός από τη δέσμευσή της σταματήσει τις διαδηλώσεις δίπλα στα σύνορα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ, έχει δεσμευτεί ότι θα σταματήσει κάθε επιθετική δραστηριότητα της Αντίστασης ενάντια στους σιωνιστές, προκειμένου το Ισραήλ να άρει έστω και μερικώς τον αποκλεισμό και να πάρει μια ανάσα ο παλαιστινιακός λαός της Γάζας.

Παρά τους στοχευμένους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες ακόμα και παιδιών, οι σιωνιστές εξακολουθούν να δείχνουν απρόθυμοι να κλιμακώσουν την επίθεσή τους εναντίον της Γάζας με γενίκευση των βομβαρδισμών και χερσαία επέμβαση. Η έκβαση της τελευταίας ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, το καλοκαίρι του 2014, που δεν πέτυχε ούτε εν μέρει τους διακηρυγμένους στόχους των σιωνιστών, και η πιθανολογούμενη από τους σιωνιστές βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των ένοπλων τμημάτων της Αντίστασης δεν τους αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι μια νέα επέμβαση θα πετύχει σ’ αυτά που απέτυχε η προηγούμενη. Οι φραστικοί λεονταρισμοί και η λεκτική επιθετικότητα του Νετανιάχου προορίζεται κυρίως για κατανάλωση στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου ο σιωνιστικός όχλος διψάει για παλαιστινιακό αίμα.

Οι διαδηλώσεις και τα εμπρηστικά μπαλόνια, καθώς και οι υπόλοιπες πράξεις λαϊκής αντίστασης στους σιωνιστές, βίαιες και ειρηνικές, έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλούς μήνες μια σταθερή εστία έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, από την οποία μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί εκνευρισμό στο Ισραήλ που αφού είδε ότι η κλιμακούμενη καταστολή και οι δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών δεν κατασιγάζουν το ανοιχτό μέτωπο, αναγκάστηκε να συρθεί σε συμφωνία αποκλιμάκωσης με τις δυο μεγαλύτερες οργανώσεις της Αντίστασης για να αποφύγει τα χειρότερα, δηλαδή να αναγκαστεί να κάνει μια εισβολή που τη δεδομένη στιγμή δε θέλει να κάνει. Ούτε μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Υπήρξαν και άλλες φορές παρόμοιες συμφωνίες, με αιγυπτιακή μεσολάβηση, τις οποίες οι σιωνιστές δε σεβάστηκαν.
ΚΟΝΤΡΑ