Σχολικά κρούσματα εθνικισμού – ξενοφοβίας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα κρούσματα εθνικισμού και σοβινισμού στα σχολεία θα πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για ολόκληρη την κοινωνία. Μιλάμε για την εκπαίδευσή μας. Μιλάμε για τα εκπαιδευτικά μηνύματα, τα οποία είτε θα οδηγήσουν την κοινωνία μας μπροστά και προοδευτικά, είτε σε μεσαιωνικές πρακτικές. Στα σχολεία πρέπει να γίνονται αναφορές για τον εθνικισμό και το φασισμό, εξηγώντας ότι έχουν οδηγήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε ολέθριους πολέμους με εκατομμύρια νεκρούς

Υπάρχει ιστορική υποχρέωση να διδάσκεται η ιστορική αλήθεια στα σχολεία και οι μαύρες σελίδες του προδοτικού και φασιστικού πραξικοπήματος. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ενημερώσουν τα παιδιά μας για τις φασιστικές ενέργειες της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας, οι οποίες οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα και στην κατάλυση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Να εξηγήσουμε στα παιδιά μας την ουσιώδη διαφορά μεταξύ του πατριωτισμού και του εθνικισμού. Ένα πράγμα είναι να αγαπάμε και να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και άλλο πράγμα είναι να καλλιεργούμε τη ρητορική του μίσους, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού. Ένα πράγμα είναι να μιλάμε για το έθνος μας χωρίς υποτίμηση ή περιφρόνηση άλλου έθνους και άλλο είναι ο εθνικισμός που καλλιεργεί τη λεγόμενη «ανωτερότητα» έθνους και εχθρότητα προς άλλα έθνη. Γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος ο εθνικισμός όταν λαμβάνει χαρακτήρα θρησκευτικού ή στρατιωτικού εθνικισμού, οδηγώντας σε νεοφασιστικές εκδοχές. Είναι επίσης επικίνδυνος ο εθνικισμός όταν λαμβάνει χαρακτήρα μισαλλοδοξίας απέναντι στους συνανθρώπους μας και καλλιεργούνται έννοιες όπως «αλλοεθνείς».

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στα σχολεία μας, αλλά ούτε και στην κοινωνία μας.
Είναι πολύ επικίνδυνο σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως είναι η δική μας, να αφήσουμε να καλλιεργούνται συντηρητικές, ακραίες και φασιστικές ιδέες με εθνικιστικές διαχωριστικές γραμμές στη βάση της φυλής, του χρώματος ή της θρησκείας των ανθρώπων.

Στα σχολεία θέλουμε να διαμορφώνονται νέοι με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και με δημοκρατικές αρχές και αξίες. Η εκπαίδευσή μας πρέπει να είναι πολυπολιτισμική, σεβόμενη την εθνική μας παράδοση, αλλά και τη γνώση του πολιτισμού των άλλων. Να καλλιεργούνται και να προβάλλονται οι οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της ειρήνης.

dialogos.com.cy