Στη Δικαιοσύνη για το Ντυνάν Λοβέρδος και Γεωργιάδης

Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής – Ζητείται διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους δυο * Καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις 1992 – 2014, και κυρίως στις κυβερνήσεις 2006 – 2014, όπως και στους υπουργούς Δ. Αβραμόπουλο, Α. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη

Στη Δικαιοσύνη «στέλνει» ο ΣΥΡΙΖΑ τους Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο για το ξεπούλημα του νοσοκομείου Ντυνάν. Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία όσον αφορά το Ντυνάν εστάλη χθες στα κόμματα και συζητείται στη σημερινή συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάει από τη Δικαιοσύνη τη διερεύνηση και ποινικών αδικημάτων για τους πρ. υπουργούς Υγείας Α. Λοβέρδο και Άδ. Γεωργιάδη. Ο πρώτος με τροπολογία επέτρεψε την πώληση και ο δεύτερος με μνημόνιο την «έστειλε» στην Τράπεζα Πειραιώς.

* Επικρίνονται σφοδρά οι χειρισμοί του πρ. υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη χωρίς να ζητείται περαιτέρω διερεύνηση.

* Καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις 1992 – 2014 και κυρίως στις κυβερνήσεις 2006 – 2014, όπως και στους υπουργούς Δ. Αβραμόπουλο, Α. Λοβέρδο, Άδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

* Ζητείται διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και άλλων πράξεων που έγιναν στο πλαίσιο της πώλησης του Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς, και συγκεκριμένα στη θυγατρική της Ημιθέα.

«Αρωγός» της τράπεζας ο Α. Λοβέρδος!
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του Ντυνάν κατηγορεί τον Α. Λοβέρδο για την τροπολογία με την οποία επετράπη η πώληση του νοσοκομείου και ότι λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων του τραπεζίτη (και ιδιοκτήτη του Υγεία) Βγενόπουλου, που ήθελε να αγοράσει το Ντυνάν μέσω της τράπεζάς του Marfin.

«Η συνολική στάση του Α. Λοβέρδου, ο οποίος σαφώς ενήργησε υπό την υπουργική ιδιότητά του ως ‘αρωγός’ των θέσεων της τράπεζας, είναι ελεγκτέα» τονίζει το πόρισμα. Θέτει ακόμη υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ως μάρτυρα τονίζοντας ότι «απέφυγε να μιλήσει με ειλικρίνεια όταν κατέθεσε στην Εξεταστική».

Με τον νόμο 4058/2012 (νόμος Λοβέρδου) τον Μάρτιο του 2012 επετράπη να πωληθεί το Ντυνάν «ως ομάδα περιουσίας», δηλαδή όλο μαζί. Σημειώνεται ότι το 2010 ο Α. Λοβέρδος τάχθηκε κατά της πώλησης του Ντυνάν (στον όμιλο Αποστολόπουλου), αλλά το 2012, και ενώ το ΝΣΚ έλεγε ότι δεν επιτρέπεται ούτε η σύμπραξη με ιδιωτικό νοσοκομείο, τάχθηκε υπέρ της πώλησης, με τους νομικούς του συμβούλους να διαφωνούν…

Το συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι «ο Α. Λοβέρδος συνειδητώς επέλεξε να εισηγηθεί ως υπουργός Υγείας τη δυνατότητα πώλησης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», μολονότι την ίδια περίοδο υπήρχε επεξεργασμένη ρεαλιστική πρόταση – σχέδιο της ομάδας μελέτης του Λ. Λιαρόπουλου, την οποία απέρριψε κινούμενος -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής- από προσωπικά κίνητρα αντιπαλότητας με τον Λ. Λιαρόπουλο».

«Και ψεύδεσαι!»
Το δεύτερο θέμα που αφορά τον Α. Λοβέρδο σχετίζεται με το πότε συνετάχθη η τροπολογία που επιτρέπει την πώληση του Ντυνάν. Από τον ΣΥΡΙΖΑ του επισημάνθηκε ότι δεν συνετάγη τον Μάρτιο του 2012, όταν ψηφίστηκε, αλλά τον Ιούλιο του 2011, όταν υπήρξε και το εξώδικο Βγενόπουλου.

Στην Εξεταστική ο Α. Λοβέρδος επέμεινε ότι η τροπολογία συντάχθηκε το 2012. Μάλιστα ο τότε νομικός του σύμβουλος, ο Δημήτρης Μπαλασόπουλος, με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του δήλωσε ότι «εντολή για τροπολογία έδωσε ο Α. Λοβέρδος τον Μάρτιο του 2012 και όλα τα υπόλοιπα είναι άγνωστα σε μας». Τελικά αποδείχθηκε ότι το κείμενο είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2011 και είχε συνταχθεί από τη διοίκηση Μαρτίνη – Στεργίου!

Έτσι το πόρισμα τονίζει ότι «αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18.7.2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από τον νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».

Ο Άδ. Γεωργιάδης ζημίωσε το Δημόσιο
Στον Άδ. Γεωργιάδη επιρρίπτει ευθύνες διότι δέχθηκε το μνημόνιο Ντυνάν – Τράπεζας Πειραιώς που οδήγησε στην πώληση του νοσοκομείου:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Άδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ του μνημονίου της 26.3.2014 και την υπογραφή του από τον ίδιο (Άδ. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18.2.2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του ΚΙΕΝ και την (αναγκαστική) πώλησή της διά του πλειστηριασμού της 24.9.2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

«Υπέδειξε μη νομίμως…» ο Μ. Βορίδης
Όσον αφορά τον Μ. Βορίδη, επικρίνεται μεταξύ άλλων διότι με δική του τροπολογία επέτρεψε να συνεχιστεί το «νομικό θέατρο του παραλόγου» που κατέληξε στο ξεπούλημα του νοσοκομείου. Η κριτική αφορά το ότι με την τροπολογία δίνεται και η άδεια ιδρύσεως και η άδεια λειτουργίας νοσοκομείου στον αγοραστή του Ντυνάν. Η άδεια ιδρύσεως του Ντυνάν χορηγήθηκε με νόμο και γι’ αυτό είναι κατασχετή και μη μεταβιβάσιμη.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι ο Μ. Βορίδης «μη νομίμως υπέδειξε» στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αλλάξει την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας του Ντυνάν σε «άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής». Η απόφαση το Ντυνάν να έχει μία και όχι δύο άδειες «είναι εντελώς αυθαίρετη και άνευ ερείσματος στον νόμο» τονίζεται.

Οι πολιτικές ευθύνες
Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες αναφέρεται:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Α. Λοβέρδος, Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση διά πλειστηριασμού του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν) είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του συντάγματος και του νόμου, όσον και τη μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του ΕΕΣ προς το ΚΙΕΝ ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Διερεύνηση πιθανών αδικημάτων
Ακόμη το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανά αδικήματα για:

* Τη σύμβαση της 4ης Ιουλίου 2012 με την οποία έγινε εγγραφή πλασματικού ενεχύρου στο σύνολο του νοσοκομείου. «Η σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη», καθώς η τράπεζα ήταν διασφαλισμένη από το 2006 και το 2007 με τις προσημειώσεις υποθήκης και με την ενεχυρία και εκχώρηση των απαιτήσεων του ΚΙΕΝ έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

* Την υποεκτιμημένη αποτίμηση κινητών, ακινήτων και άυλων περιουσιακών στοιχείων του Ντυνάν.

* Ενδεχόμενη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου πιθανού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από τη μη αναγγελία του Ελληνικού Δημοσίου στον πλειστηριασμό της 24.9.2014 με τον οποίο ιδιωτικοποιήθηκε το Ντυνάν.

* Την αποδοχή και την υπογραφή από τον Άδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ του μνημονίου της 26.3.2014 με το οποίο δρομολογήθηκε το ξεπούλημα του Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς.

* Τις αργομισθίες των προσώπων που αναφέρονται από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο.

avgi.gr