Επιστολή Αϊνστάν στον εξόριστο κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο (1953)

kornaros ainstain

Το φως της δημοσιότητας είδε επιστολή του Αϊνστάιν στον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο όσο αυτός ήταν εξόριστος στον Αϊ – Στράτητην οποία και αναδημοσιεύουμε.  Η επιστολή στάλθηκε στον Θ. Κορνάρο στις 10 Ιανουαρίου 1953. Δεν ξέρουμε με ποια αφορμή  στάλθηκε αυτή η επιστολή (Ο Αϊνστάιν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εξόριστους και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την απελευθέρωσή τους).

Ξέρουμε όμως ότι ο Θέμος Κορνάρος απάντησε στον Αϊνστάιν. Την πρώτη φορά ο Ερυθρός Σταυρός αρνήθηκε να παραλάβει το ευχαριστήριο γράμμα του Θέμου Κορνάρου προς τον Αϊνστάν. Ο Θ. Κορνάρος όμως δεν πτοείται και λίγο αργότερα στέλενει δεύτερη επιστολή, η οποία δημοσιεύεται και στον Τύπο. (Θα τη δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες).

Ιανουάριος 10,1953 Κο Θέμο Κορνάρο Στρατόπεδο εξορίας πολιτικών Άγιος Ευστράτιος ( Λήμνος) Ελλάδα Αγαπητέ κ. Κορνάρο. Ήμουν ευτυχής να ακούσω μέσω κοινών φίλων ότι ασχολείστε επιμελώς με το λογοτεχνικό σας έργο, και ήμουν συγκινημένος που έμαθα ότι γράφετε για την τραγική ιστορία του εβραϊκού λαού. Εύχομαι να διατηρήσετε την ευρωστία και την ενέργεια σας ώστε να είστε σε θέση να επιτύχετε αυτό που έχετε αναλάβει.  Χαιρετισμούς και ευχές Ο δικός σας Albert Einstain.