
Επιβεβαιώθηκε από δικαστικές πηγές το ρεπορτάζ του «Documento» σχετικά με την αγωγή κακοδικίας που κατέθεσαν η Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis.
Η αγωγή κατατέθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας σε βάρος της σημερινής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και δύο εισαγγελέων-συνεργατών της, των Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη.
Ο σύζυγος της Ελένης Ράικου κατέθεσε και μήνυση, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με την εν λόγω εταιρεία, ενώ αποδίδει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του, εισαγγελικής λειτουργού.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς χαρακτηρίζει υπεύθυνους για τη διαρροή του ονόματος του συζύγου της και της σχέσης του με τη Novartis τους ίδιους τους συναδέλφους της, ζητώντας μάλιστα –για παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης– και χρηματική αποζημίωση.
Μάλλον πρόκειται για μοναδική πρωτοτυπία, δεδομένου ότι έχουμε δει στο παρελθόν αγωγές και αλληλομηνύσεις ακόμα και μεταξύ ανωτάτων δικαστικών, αλλά περί αιτήματος αποζημίωσης δεν γνωρίζαμε.
Σε ό,τι, δε, αφορά τις διαρροές ακόμα και ολόκληρων δικογραφιών από τα στάδια της προανάκρισης ή και της κύριας ανάκρισης, με πολύ πρόσφατα παραδείγματα με ονοματεπώνυμα (π.χ. Μάνδρα, Μάτι) αλλά και εκατοντάδες άλλα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, πάντοτε αποδίδονται σε δημοσιογραφικές «επιτυχίες» και κανείς δεν διανοήθηκε να κατηγορήσει ευθέως τους ανακριτές ή τους εισαγγελείς που χειρίζονται την κάθε υπόθεση.
Η συγκυρία
Είναι ωστόσο δύσκολο να μη συσχετίσει κάποιος τη στιγμή που επέλεξε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς να στραφεί εναντίον των συναδέλφων της οι οποίοι διαχειρίζονται τόσο σοβαρές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος έχοντας απέναντί τους μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μιλούν για στημένη σκευωρία.
Η ίδια η κ. Ράικου προτίμησε να παραιτηθεί πιεζόμενη, όπως δήλωνε, από διάφορα επιχειρηματικά και μη κέντρα με δεκάδες ανοιχτές υποθέσεις στα χέρια της. Υποθέσεις εξίσου σημαντικές, που είχαν καθυστερήσει δραματικά ή και είχαν τεθεί στο αρχείο. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές ξανάνοιξαν, ενώ σοβαρές ευθύνες που οφείλουν να ελεγχθούν πειθαρχικά και σε βάρος της Ελ. Ράικου καταλογίζονται στην έκθεση αντιπροέδρου του ΣτΕ και αφορούν τον τρόπο που «έκλεισε» η υπόθεση Βγενόπουλου («Εφ.Συν.», 20.5.2018).
Τέλος, είναι δεδομένο ότι της αγωγής αυτής έχει προηγηθεί η απόλυτη κάλυψη όλων των κινήσεων της Ελ. Ράικου από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τη Ν.Δ., ενώ την έχει σθεναρά υπερασπιστεί και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφήνοντας όμως την ίδια στιγμή την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς συνεργάτες της απολύτως ακάλυπτους στις πρωτοφανείς επιθέσεις των ίδιων ΜΜΕ και πολλών στελεχών της Ν.Δ.
Ενδοδικαστικές κόντρες με μηνύσεις και αντιθέσεις έχουν κατά καιρούς απασχολήσει την κοινή γνώμη, ειδικά την περίοδο των παραδικαστικών σκανδάλων, ωστόσο η χρηματική αποζημίωση είναι μάλλον καινοφανής.
Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στις 17/2/2018 με αφορμή την αδιανόητη τότε κίνηση (η οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε) να μαζευτούν υπογραφές με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία για τον Κ. Φρουζή από τον ανακριτή (και τους εισαγγελείς Διαφθοράς) και να διαβιβαστεί στο Εφετείο.
efsyn.gr