Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει ΛΟΑΤΚΙ μαθήματα στα σχολεία

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που εντάσσει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων (λεσβίες, γκει, μπαισέξουαλ, τρανς, και ίντερσεξ) γίνεται η Σκωτία.

Τα σχολεία της χώρας θα πρέπει να διδάσκουν στους μαθητές την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων, την ισότητα, καθώς και πώς να αντιμετωπίζουν την ομοφοβία και την τρανσοφοβία, αλλά και πώς να εξερευνήσουν τον εαυτό τους.

Ο Jordan Daly συνιδρυτής της ομάδας (TIE) που έτρεξε μεγάλη καμπάνια, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη της καμπάνιας και ιστορική στιγμή για τη Σκωτία.

Σε έρευνα που είχε προηγηθεί για την TIE είχε διαπιστωθεί ότι 9 στα 10 ΛΟΑΤΚΙ Σκωτσέζοι έχουν ζήσει την ομοφοβία στο σχολείο. Από αυτούς το 27% ανέφερε ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει αφού δέχτηκε μπούλινγκ. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπήρχε αδιαφορία από τα σχολεία για το θέμα και γίνονταν ελάχιστες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το μπουλινγκ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός John Swinney δήλωσε: “Η Σκωτία θεωρείται ήδη μία από τις πιο προοδευτικές χώρες στην Ευρώπη για την ισότητα των ΛΟΑΤΚ ατόμων. Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι θα γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ενσωματωμένη ΛΟΑΤΚΙ εκπαίδευση στο πρόγραμμα σπουδών.”

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να υποστηρίζει τον καθένα να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας το πρόγραμμα σπουδών να έχει τόση ποικιλία όση υπάρχει και στους μαθητές μας.”

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Σκωτία κατατάχθηκε στις χώρες που προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤ άτομα, παρά το γεγονός ότι αποποινικοποίησε την ομοφοβία το 1980, 13 χρόνια αργότερα από την Αγγλία και την Ουαλία.

Το 2016, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Kezia Dugdale είπε για τη Σκωτία ότι έχει το κοινοβούλιο με τους περισσότερους γκέι στον κόσμο.

*Πληροφορίες και μετάφραση από τον Guardian

3pointmagazine.gr