Εφιάλτης: Η Nestlé στερεί την πρόσβαση στο νερό

 

Σε απόσταση 90 λεπτών από τον Τορόντο, οι κάτοικοι της κοινότητας «First Nations» παλεύουν καθημερινά με τον εφιάλτη της λειψυδρίας, ενώ την ίδια στιγμή η Nestlé αντλεί εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή.

Το μυστηριώδες εξάνθημα στο χέρι του 6χρονου Θέρον δεν υποχωρούσε. Σχεδόν για έναν χρόνο, η μητέρα του και κάτοικος της περιοχής χρησιμοποιούσε αλοιφές και κρέμες, που το έδιωχναν για λίγο, αλλά το περίεργο κόκκινο εξάνθημα ξαναεμφανιζόταν. Τότε η μητέρα του άρχισε να συνειδητοποιεί πως η αιτία ήταν η έλλειψη νερού.

«Ολόκληρη η οικογένεια υπέφερε από την έλλειψη νερού. Βασικές καθημερινές ανάγκες  όπως η χρήση της τουαλέτας και του μπάνιου δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. «Όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαντλητική και απαράδεκτη, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως ο Καναδάς, που θεωρείται ανεπτυγμένη.», αναφέρουν μέλη της οικογένειας στον Guardian.
Ενώ λοιπόν ολόκληρη η κοινότητα των ιθαγενών είναι υποχρεωμένοι να ζουν χωρίς νερό, η Nestlé αντλεί δωρεάν εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να εξαντλεί τις πηγές και να μην υπάρχει περιθώριο ανανέωσης.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Nestlé εμπορευματοποιεί και στερεύει τις φυσικές πηγές της περιοχής δημιουργώντας τεράστια έλλειψη. Έτσι, δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε μία τόσο βασική πηγή ζωής,  στο νερό.
Το πρόβλημα του περιβαλλοντικού ρατσισμού και των διακρίσεων σε βάρος των αδύναμων είναι πιο έντονο από κάθε άλλη φορά και η πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Πρόεδρος της Nestlé: Το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα! (βίντεο)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το ντοκιμαντέρ “We Feed the World”, ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι το νερό δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Επιτέθηκε στην ιδέα ότι η φύση είναι καλή, ενώ επιπλέον τόνισε ότι είναι μεγάλο επίτευγμα για τον άνθρωπο το γεγονός ότι μπορεί να αντισταθεί στην κυριαρχία της. Επιτέθηκε επίσης στη βιολογική γεωργία, υποστηρίζοντας ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι καλύτερα.

Η Nestlé είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού παγκοσμίως. Ο Brabeck υποστηρίζει – ορθώς- ότι το νερό είναι η πολυτιμότερη πρώτη ύλη του πλανήτη. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ιδιωτικοποίησή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τη δικαιότερη διανομή του. “Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις”, λέει ο Brabeck, προσθέτοντας ότι “το νερό όπως κάθε άλλο διατροφικό αγαθό θα πρέπει να έχει αγοραστική αξία”.

Πιστεύει επιπλέον ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη ενός προέδρου είναι να δημιουργεί όσο περισσότερο κέρδος μπορεί για την εταιρία του, ώστε οι άνθρωποι να έχουν δουλειές

 

enallaktikos.gr